Dec 30, 2013

SI MANIS :: Pencapaian Tahun 2013

Salam semuanya........


Esok dah masuk tahun baru 2014...
Maknanya tahun 2013 kita akan tinggalkan..samaada banyak buat baik atau tidak..
itulah yang akan kita bawa ke hadapan....

Awal Bulan 12 tu ari...
lama punya kisah..dekat sebulan...sekolah si manis ada buat Annual Concert...
Sekolah tadika swasta gitu la...buat konsert untuk tunjk bakat anak2 kita di samping memberi keseronokan sempena hujung tahun.

Konsert di buat hari Ahad 8.12 tu ari...
so hari 7.12 tuh merupakan hari rehearsal nya lah...
dalam kol 9 kc anto si manis..pas tuh kc cabut la balik..









beratur dengan kawan2 sebelom naik pentas..nasib sempat dah ngam2
dah budak2 kelas si manis beratur time kc smp tuh...
mana taknya..p sarap la dulu...main2 la nak mandi...
ngada2 nak main jek kejenya...
hambikkk lambat!!



Esok pagi 8hb12 tuh...sama gak kc pon agak terlambat sikit...
cikgu soh datang kol 7.30 tapi dalam 7.45 sampai...
Hari Ahad ko...nak bangun punya la malas...hihih
kali nih salah maknya...hahahah

bulatnya muka mak nyahhhhhh!!!
ahahahaha









KC pon tolong siap2 kan si manis sbb dia belom siap langsung kat rumah tuh...
Pakaikan baju yang maha sexi tuh...bareback ko..aje laaa..nasib anak kecik lagi...
pas ni beso sikit..takde la nak pakai gini lagi....

Perut boncetttt...ahahaahah
ok..itu keturunan okeh...jangan di caci..wakakakaka



Dah selesai bersiap....
si manis duduk bersama kawan2 seperjuangan dia..nak unggu naik pentas...
Sanggat salute cikgu2 nih...cara handel budak2 dari umur 3 tahun smp la 6 tahun..
Dah mcm tarzan pon ada...jerit yang sana..sini berterabur...
jerit sana..sini berterabur..
tabah betol cikgu2 nih...



Lepas dah berjoget2 tuh...
lagi backstreetboys Everybody tajuknya....
memang sayu tengok anak yang kita kandung 9bulan...
dah lahirkan..kita besarkan dengan sepenuh kasih sayang...
bila dia duduk di atas pentas dan boleh berdikari..
sayu rasanya bila anak makin menginjak usia...
Besar harapan kc dan abahnya umtuk tengok kejayaan si manis...

Video si manis ada kc ambik..tapi tak berjaya uplod dalam nih...
internet sikit sloww..nanti kc kongsi dalam entry akan datang...





Selesai graduan budak2 6 tahun...giliran kanak2 lain ambik hadiah untuk pencapaian masing2..
3 kali nama si Manis di umumkan...
Macam nak menitik air mata...

Walaupon pencapaian sekolah tadika...belom bermakna apa2 pon..nak masuk darjah 1 pon jauh lagi..apatah lagi nak masuk universiti...tapi pencapaian yang si manis dapat sangat membanggakan mama dengan babah sayang....

Maknanya apa yang kc bagi untuk pelajaran si manis tidak lah sia2..
doa dan harapan kc semua itu akan berterusan sampai la bila2...selagi hayat di kandung badan...
KC berdoa dalam hati untuk kesejahteraan si manis tanpa henti...
Sayu betol...

Gambar semua nampak pusat...tak boleh cover dah...hihih



Esoknya baru tuntut piala kat sekolah...
untuk piala2 tuh si manis dapat 1st runner up pertandingan mewarna...(cikgu kata si manis pandai mewarna..tapi sangat lama) pas tuh 1st runner up jugak pertandingan baca flash card..
dan yang piala besar tuh... Si Manis dapat No 1 dalam kelas.......hehehe..

Dalam kelas si manis ada la dalam 10 orang jek...tu sebab mungkin persainga tak berapa banyak...tapi bersaing dengan bukan melayu bukan satu perkara yang mudah bagi kc...Apa2 pon kc menadah tangan syukur ada yang maha kuasa...

Balik2 jek..kemain lagi si manis happy...
"mama..cica dapat 3 piala...banyak kan mama???"
"Ya..banyak sayang...sayang kena belajar lagi rajin2..baca flash card banyak...biar dapat piala lagi..."
Sambil mengucap syukur Air mata kc meleleh....mungkn si manis usha pelik...mak aku ni dah kenapa...agaknya la kan??


Dah dulu ya
nanti kc sambung lagi..
Salam sayang... xoxo..


L.O.V.E : Alhamdulillah.......


Dec 26, 2013

RUMAH IDAMAN :: Memberi ruang yang lebih untuk Peti ais anda....

Salam semuanya........

Pernah rasa peti ais rumah macam tak muat nak sumbat segala benda tak???
lagi2 bila ada makanan yang tak abis makan dan nak simpan untuk esoknya...
nak buang sayang...

Itu la yang selalu kc rasa bila nak simpan makanan lebihan...lebih2 lagi nasik
KC kalau boleh nak bawak masuk periuk2 nasik sekali..sebab esok nak panaskan dah tak payah salin2 bekas kan...dasar pemasas ko!!

KC ada cerita tu ari pasal SUSUN ATUR PETIAIS  belom baca...klik la kat link tuh...
tapi susunan tuh tak de masalah..tapi ruang yang tak berapa nak muat bila kita nak masukkan barang2 lain dalam tuh...Dulu kc guna bekas ikea yang gemok2 tuh ala yang penutup dia kaler ijau tuh...walhal barang dalam tuh sikit jek..macam tak praktikal plak rasanya letak bekas gedabak2 gitu...

Pikir punya pikir kc terjumpe satu solution...
Murah yang pastinya..
sementara nak kumpul duit beli brand yang bagus2 tuh..huhuhuh



eeemm..kc tukarkan bekas2 yang berdiri2 dari IKEA tuh dengan bekas paling murah yang berada di pasaran...Asaalnya bekas tuh berdiri2 tapi tak praktikal sangat..so ambik yang melintang2 gini pon dah ok..bekas apa?? alaaa...container plastik yang selalu orang jual makanan plastik tuh...kat kedai plastik harga dalam RM4.50 dapat 10bekas. aje gila jimat..ahahahah..

dah murah kan..tapi rupa biasa2 jek la..takde la lawa mana pon..janji seragam...labeling tetap kc buat..tampal stiker kuning tuh..tulis pakai marker jek..nanti kc nak buat gak proper labeling untuk bekas2 nih suma..sabo ekkk..tunggu cuti2 lama sekit..hihihh

yang kat tingkat paling dan kedua atas tuh takde perubahan....
sama jek...



kat area pintu peti ais kc ubah sikit...
dulu kc letak segala rempah2 kat situ...
tapi husben kc cakap nanti rempah2 tuh kering...
so..kc keluarkan segala rempah tuh letak atas table top...

yang kisah table top pon nanti kc stori..hihihi..lama betol nak tnggu...
kat area paling bawah..kc letak botol2 sos refill sama macam dulu jugak...

Dapat mengemas walau sikit,,,
puas rasanya.........
Dah dulu ya..jumpe lagi xoxo..


L.O.V.E : Jumaat terakhir bekerja di tahun 2013.. Tahun 2014 Johor cuti umum pada hari Jumaat...terbaik laaahh boleh join mak pegi yasinan..huhuhu

Dec 24, 2013

RUMAH IDAMAN :: ruang belajar idaman untuk si manis

Salam semuanya..............

Hari nih cuti hari krismas...
duduk rumah sambil kemas of kos..
pas tuh layan kan si manis duduk tengok katun...lagiiii..
sambil2 update blog kesayangan...

Korang pernah ada idaman untuk ruang mana kat rumah??
Kalau kaki susun mesti ada punya kan??
sama la dengan kc...untuk orang yang duit nya bertingkek2 memang takde masalah nak buat mende2 tuh semua..tapi macam kita2 yang terpaksa tuggu simpanan cukup nak beli sesuatu tuh...simpan angan2 pon dan cukup indah rasanya..




sumber pakcik google :

lawa sangat kc rasa ruang belajar cam nih....
bukak untuk anaknya aje..kalau untuk kc pon rela kc duduk sini berjam2 sambil ngadap laptop kalau ruang nya kemain lawa lagi gini...
lagi2 part papan yang kaler biru corak2 chevron tuh...mak aii menawan betol rasanya..
n yet ianya simple jek...memang boleh sangat kita nak tiru...

Untuk bilik si manis myb kc boleh ubah pada warna pink purpple sebab dah terlanjur beli meja belajar kecik kaler shocking pink....pas tuh cat dinding kaler purpple...

Shelf tuh dah tau nak carik kat mana....yang tali mcm tali kat hotel untuk gantung baju dalam bilik air tuh mana nak cari ekkk..korang ada idea tak...atau pernah jumpe kat mana2 ada jual tak?? kalau ada idea beli orr buat camana kongsi dengan kc ya...tema kasih...

Yang dah ada setakat nih :
Meja pink
Kerusi pon pinjam kersi makan..hahaha
White board kecik...

So sikit2 jek kena beli untuk full fill kan bende nih...so mudah2 an kc berjaya buat..hihihihh...
Jumpe lagi ya..nanti dah siap kc kasi tunjuk dalam nih okeh...sayang korang semua...
xoxo


L.O.V.E : insyaallah boleh buat tuh....hehe :)

Dec 23, 2013

SI MANIS :: hari membantu mama

Salam semuanya............


Hari cuti sabtu ahad biasanya hari kc mengemas rumah secara total...
itu pon kalau tak bejalan la...mcm minggu lepas husban i duty so dok umah jek la
sambil lepak2 layan katun sampai lebam...

Chanel tv tak pyah cite ler..
asyik dia jek nak menang...
malas gaduh...kc baring sambil jap tido jap bangun..jap pejam jap celik....
sampai la petang...


Anak dara kc nih masuk 5 tahun tahun 2014 nih...
Sejak2 nih rajin beno dia mengemas nolong maknya konon...
dari sapu sampah sampai la mengemop lantai...
tapi paham2 la kalau budak yang nolong..kemain lama dan banyak beno berentinya..
jap2 mata ke lain..jap2 mata kelain...
Si manis paling suka membatu kat sink nih...basuh pinggan ke basuh botol ke...




Tengok sekarang abis jek susu si manis dah boleh tolong mama basuh botol sendiri...
tapi basuh sebijik botol..basahnya dari ujung rambut sampai hujung kaki....
Tak apa lah...kc biar jek dia belajar...
Esok2 boleh jadi mama punya kitchen helper...

OK dah boleh join Umie Sue 1st Giveaway 
ni adalah pertama kali dalam hidup join GA nih....
hahha..macam jakun pon hado gak!!
Tema kasih kat sue yg sudi buat GA nih...
OK dah dulu..nanti jumpe lagi..babai


Dec 16, 2013

RUMAH IDAMAN :: susunatur Laundry area

Salam semuanya..............

Ni ari nak share kawasan laundry plak...
Kesian untuk orang umah kecik macam kc nih..
umah kat dapo memang tak ada ruang langsung nak letak mesin basuh
nak letak kat belakang lagi la jauhhh..
bukak pintu belakang terus jalan tar...
umah kocik la katakan...

Alhamdulillah dapat gak merasa membeli rumah sendiri
jadik la walau kecik pon...
soo..untuk masalah rumah kecik kita tolak tepi...

KC ambik keputusan letak kat depan umah jek...area parking kete..ujung sekali sebelah tingkap depan..
memang tak mengganggu parking langsung sebab mesin basuh bukan la beso mana pong kan...




Tukang kc pasang plug dengan paip kat luar umah tuh...
Sebab mesin suto kan kena air direct gitu..
sarung la mesin tuh dengan sarung plastik yang ada jual kat kedai2 tuh..
Kat area luar umah kan..mana tau tempias ukan ke..apa ke..so terjaga la sikit mesin mak nih..
Untuk sarung nih harga dalam RM15 kc beli kat jusco.
Macam2 corak ada...



KC mintak husben pasangkan rak kat atas mesin tuh
untuk ruang simpan barang2 sabun dan sebagainya yang berpatutan.
Papan tuh free jek..sebenarnya itu rak dalam kitchen kabinet kc
KC Cabut than pasang kat sini.
Kaki aluminium tuh memang ada umah lama punya..
kc simpan dan pakai jek la time nih.



 Letak satu bekas untuk tali rapia...
sepit kain...
sabun dan refill sabun tuh..
beli sengan kawan opis yang 10liter tuh..tak abis2 sampai sekarang
Bau dia not bad la boleh tahan wangi...
tapi tak boleh blah kaler pink dia..kemain pekat lagi..
Jangan la korang tuang direct atas baju..
kompem kaler pink dia melekat ...
nak jimat katanya..hambik ko....



Korang nampak  kawasan yang kena petir merah tuh....
Tu tukang umah aku si Pardi la tuh la..aah tukang yang buat table top ahkak.... (entri)
Ada ke patut dia lupe nak simen kawasan tuh...
Dia dah sibuk buat projek umah orrang lain kat taman kc tuh..entah berapa rumah dia dapat lepas dia buat table top kc..

Pas tuh 2..3 hari lepas kc kol...no tak berjawab..tak dapat2 kol mamat nih...
rupanya....... Balik indon kawin ko..aje gila ko Pardi...
Siapkan la dulu simen umah aku nih baru kau balik kawin...apa pon tak leh la ko nih...
Dah umah kc gitu jek jadinya...

Husben dah bising2
Last2 kc soh dia p beli simen putih sendiri..
kang husben kc nak tolong simenkan sendiri...
Nanti kc kongsi stori menyimen tuh kat sini ekk..

Tunggu si Pardi..entah2 honeymoon kae Europe ke Bali ke mana tau kan
Entah zaman bila nak siap simen umah aku tuh...
Mentang2 dapat projek banyak kat Malaysia nih...wahahahah ko..

Untuk Pardi...
Selamat pengantin Baru la Yek...
dengan ucapan "bila ko nak simen umah aku tuh???" wakakakaka
Entah dia baca entah tak blog aku nih..tak masal jek....

OK la..jumpe lagi nanti..
terimalah perkongsian susunatur yang tek seberapanya nih...
Tema kasi sudi membac celoteh mak nenek nih...
Jumpe lagi okeh...bubbyeeeeee!!!!!!

Korang laundry area camana???
kongsi laaaaa...........


L.O.V.E : nak p holiday..tolong laaa!!!!

Dec 10, 2013

RUMAH IDAMAN :: Susunatur 5s Rak kasut

Salam semuanya..........

Cerita pasal 5s nih...
sepatutnya bukan dalam rumah jek kena 5s..
luar rumah kawasan parking kete.
kawasan laman rumah ..bunga2 an suma kena buat 5s..
baru seragam katako..

Lama dah gambar nih terperap dalam hp (ya..saya ambik gambo pakai hendpon jek)..kesian kan.....
ada gak niat nak p beli kamera yang proper sikit untuk ambik gambo..tp budget asyik kelaut jek..bio la..janji boleh ambik gambo sudeyyyy...

Ok ni  ari kc nak share pasal camana kc susunatur kasut2 yang menimbun kat umah tuh..
banyak pon yang dah kena campak dalam tong sampah...
yang tinggal semuanya memang yang ada dalam rak kasut nih jek la...

Maknanya..
kalau nak beli yang baru kena la buang yang sedia ada nih...
baru la tak melimpah ruah...
Kesimpulannya...
pakai kasut sampai jahanam baru beli baru...huhuhuh




Ada yg kc letak dalam kotak sebab jarang2 beno penggunaannya...
yang selalu pakai letak cam tuh saja...
takde la kemas mana pon..
tp kc ketak ikut katogeri..



Rak paling atas..dan rak kedua..
kasut kerja kc..senang sebab kc ambik tiap pagi tak payah bongkok2 sangat..
ya..dua tingkat saja..itu pon banyak yang dah kena lempar dah..
ni pon ada yang kc akan buang lagi sebab kulit dah terkopak2..semak mata den memandangnya..

KC label siap supaya senang nak carik an letak balik.
OK.sekali lagi kc tegaskan (eeerr tegas konon) kc label kan tuh bukan kc tak nampak apa benda yang kc letak dalam tuh...kang ada orang tanya..nape label bagai kan dan memang tau sah2 la situ kasut ko. nape nak label2 segala... bukan apa..tujuan melebel tuh..adalah bila kasut tuh kita dah gunakan dah keluarkan dari tempatnya..so nanti senang untuk kita merujuk nak letak di tempatnya semula...takde la letak sepah2 pas guna tuh... kan..kan... Lagi2 bila kat rumah ko sorang jek rajin mengemas...ur other half tuh tak berapa kan?? ahahahahaha..label nih ko tujukan khas la untuk dia tuh...wakakkaka... harap korang paham penjelasan mak nenek yang panjang lebar nih...

KC tak marah..
tp ada suara2 sumbang plak..tanya..ekelehhh cam tuh pon nak label..
ikut aku la umah aku..ko apehal..ahahahahaha




 Rak ke 3 : kasut si manis..sport shoes dia..selipar..kasut semua susun satu baris jek
Ada gak tumpang kotak sasut dengan sandal mama dia..
tumpang jap ekk sayang...
hihihi

Rak ke 4 : kasut sukan yang kadan2 bawak keluar..itu pon kalau angin baik bawak la jalan2..ahahha..maklum jek laaaa..

Tak ke 5 : Kaut KC lagi kasut jalan2 makan angin..itu pon kalau rajin nak sarung kasut..kalau tak pakai selipar jek la jawabnya. so duduk bawah tak pe..

Rak paling bawah : Kasut kerja husben i..dia paling jarang tukar2 kasut..selalu pakai kasut yang sama jek..so letak bawah sekali..huhuhu..



Ini secara keseluruhannya...
Perasan tak... pintu bawah belah kiri dah tertanggal...
kesian kan..beli rak kasut murah gitu la..
tapi husben kc dah betolkan..
dah pasang engsel baru..
Gembira tak terkata...
terimakasih hubster...

Dah dulu ekkk..
nanti kc sambung lagi..
Thanks 4 reading...



L.O.V.E : jangan tanya la nape aku label2 bagai...ikut suke mak laaa...

Dec 9, 2013

RUMAH IDAMAN :: bakul sampah baru

Salam semuanya.................

Hii...
Kc baru balik dari kursus kat KL minggu lepas..
baru siapkan fail kursus pendek..takut ko Nak kena surat tunjuk sebab sudah... Pfffff!! Panjang cerita..
KC ada dilema kat rumah pasal tong sampah yang tak berapa nak lawa dan tak berapa nak bernenan mata memandang..

APA?? korang tak baca lagi..kejam tau...hikhikhik
Meh baca sini (entry)

Time kursus tuh malam tak de apa aktiviti..so kaum mak2 kat kusus tuh..(ada la anak dara 2..3 orang) apa lagi berjengket la ke IKEA..harus ko...nak cari bukan la apa sangat pon..nak beli yang beso2 memang tak dapek la kan..sebab tumpang kete orang..

Kitaorang kursus kat Area Bangi.. Ujan time nak pegi tuh...so ada jem sana sikit sini sikit..tak berapa nak lama gak la...Sampai2 jek IKEA terus jalan2 tanpa menoleh kebelakang lagi..wakakakaka..tak menyabo katanya.







Esoknya...
Sampai jek umah....
letak2 barang..
cium anak dengan laki lebih kurang..
terus kerjakan tong sampah nih..
kc ambik dari kedai yang dah siap2 pasang..tak kosa mak nak pasang kat umah kang..ahahahah

Penggunaan still sama jek kena gantung dengan besi tuh..
cuma bezanya plastik duduk kat dalam bakul nih jek laaa..
tak de la nampak plastik sebijik2 kat dapor korang tuh...
Ada kemas sikit laaa...


Taraaaaaaaaa...
Pandangan jauh sikit..
KC masih gunakan penggantung kat pintu kitchen kabinet...
EHH..penggantung besi tuh mcm senget lak..sebenarnya rata dah kc letak..
pergghh..terus berselera nak buang sampah..
tapi still kena buang setiap hari sebab semut dan serangga kecik2 tuh kena jaga la jugak..
Tong sangkut nih tak ada penutup pon..

OK..dah dulu ek..
Nanti kc stori mori lagi..
Till then see u...


L.O.V.E : buat dengan ikhlas..hati jadi lebih tenang...Insyaallah..


Dec 2, 2013

RUMAH IDAMAN :: Susunatur sabun2 kat sinki

Salam semuanya.......


HI korang yang suka menyusun2 nih....
ni ari akak ada senang sikit...entry dah taip kat umah..ejas sikit2 jek..kat opis ada internet...Publish!!
Hihihih...

KC memang tak suka kawasan sinik berlendir2 dengan air semua tuh..
kalau rumah lama...kerja hari2 asyik kena lap sinki jek..tak larat la nak lap hari2 kadang2 ada gak kita time malas kan....Untuk rumah baru kc tak mo letak sabun2 yang menyebabkan lendir2 segala agai nih kat atas sink dah..kc beli rak besi tuh kat kedai RM2 (harganya more than 2 pon..nama jek kedai RM2..ceh!!) tapi bawah rm10 la....


Paksa....paksa okeh en husben sangkut kat atas sink..betol2 bawah grill tingkap dapur..
So supaya segala sabun dan alat mencuci dapur boleh di letakkan setempat.
Sembur nyamuk pon ado..so nak cari senang....
KC lebih suka jenis sabun Axion yang jenis celet2  gitu...kalau guna cecair kena sediakan mangkok air tuh..alamak...leceh betol...tak kuasa la nyah...



Itu la rupanya dari kejauhan....betol2 sebelah paip dapur tuh..
kat area bawah tuh boleh sangkut2 senduk ke apa ke..tapi kc tak suka plak sangkut2 senduk bagai..kc letakkan berus botol..

Sebelah sink 2 jangan harap la dia sentiasa kosong gitu kan..
kadang2 ( most of time) wakakakak ada letak bakul untuk letak mangkok2 yang maha banyak tuh lepas di cuci. keadaan kosong ni terjadi seminggu sekali jek kot. Time simpan mangkok kering dalam kitchen kabinet.. LoL..huhh..

Korang susun camana?? meh la kongsi....
Dah dulu ek...
nanti kc nak kongsi susun atur dalam kitchen kabinet mak yang tak berapa nak tersusun tuh..
nak mintak panduan rakan2 kasi susun nih nak kemaskan lagi kitchen kabinet ahkak yang cenonet tuh...

Jumpe lagi..
Tata


L.O.V.E : esok kursus 3 hari kat luar...tinggal si manis..sob..sob..sob..sedih tawww...

Dec 1, 2013

SI MANIS :: gelek2 hulahup....

Salam semuanya.....

Memang ari ahas semalama kc tak de mood betol nak mengemas..
badan tak berapa nak sihat..
bangun pon lambat...
so..lepak2 jek depan tv dengan si manis..
Layan channel 613 614 615 616
Ya Allah...boring betol rasa....

Apa jek sekatang nih katun kc tak tau..
cakap jek..semua ada dalam kepala...
takpe hari cuti adalah hari si manis bergembira..

Nah layankan video gelek dari busyuk masyam mc nih....




video
gelek...gelekkk...
nanti 8hb dis nih si manis ada konsert tadika dia...
kc teruja sangat nk tengk persembahan dia...
harap2 semua ok nanti..

thanks 4 watching..hihih
jumpe lain kali okeh...


L.O.V.E : hujan...................sejuk sangat..

Nov 25, 2013

TIPS :: Cara nak halau semut

Salam semuanya...........

Satu petang hari cuti...
kc puas meyapu kat dalam rumah...
pas tuh ke garage plak..
abis garage p dapor plak...
Ya Rabbi banyaknya semut kat dalam rumah aku nih....
Kat area tiang kat parking kete tu lagi la banyak bukan main lagi...
Sampai rasa sedih plak..sebab tak ada apa2 pon yang manis bersepah ke hape....
tapi semut berteritip ke sana sini sesuka hati....



ada jek la semut2 nih..
ringan tangan kc angkat sembur shieldtox...
baru nak sembur tetiba kc teringatkan sesuatu...

Member opis kc pernah post kat fb katanya
cara nak halau semut bukan dengan sembur racun ke shieldtox ke...
tapi denga ucapan untuk semut2 tersebut.




KC tulis balik apa yang ada kat dalam pic tuh okeh...

JGN BUNUH SEMUT!
kalau nampak semut banyak2 dalam rumah seperti yg pernah dipesan oleh nabi kita junjungan rasullullah dulu kita ucaplah ..
"Assalamualaikum rakyat Nabi Sulaiman a.s.. 
Ini rumahku.. Aku mahukan kebersihan.. 
Kamu adalah makhluk Allah s.w.t. yg sentiasa berzikir kepadaNya.. 
Jika kamu mahu membuat sarang untuk meneruskan hidup kamu, kamu hiduplah di luar rumahku yg berdekatan dengan rumahku agar kamu selamat".. 

Jika kita tak suka semut2 berada di dalam rumah, kita jangan sembur ridsect/sheildtox/bakar semut2 tu. Kita tegur mereka dengan bagi Salam ke atas Nabi Sulaiman a.s.. sebab semut2 ni adalah rakyat Nabi Sulaiman a.s..Semut2 ni juga serangga yg sentiasa berzikir kepada Allah s.w.t. sepanjang masa.. Kisah semut ni pun ada di dalam Al-Quran ^^

Cintai Rasulullah s.a w. dengan mengamalkan segala sunnahnya..


Dan yang paling kc terkesima...
selepas 1/2 jam...semut2 dah tak ada lagi kat kawasan tiang yang biasanya diaorang dok suka lepak kat situ dah....esok paginya pon kc tinjau kawasan tuh...Alhamdulillah hanya tinggal seekor dua jek yang berlegar2 kat kawasan tiang tuh..tengok tempat lepak lama agaknya....

Cam tu la kat kawasan mana pon kc jumpe kumpulan semut nih kc akan ucap benda yang sama...Insyaallah bila kita yakin..segala akan boleh dilakukan..

Wallahhualam....
Tema kasih sebab sudi baca...


L.O.V.E : Alhamdlillah..masih lagi bernafas di bumi Allah.....


Nov 21, 2013

RUMAH IDAMAN :: mari mengilatkan dapur kita

Salam semuanya...........


Hii..
lama gak la tak cerita pasal susun atur dan cara kemas umah dan sebagainya...
heheh..ahkak bizi okeh...

Dulu masa belom ada dapur kaca...sibuk nak dapur kaca...
pas dah ada dapur kaca nih mengeluh plak kc sebab nak jaga ya hampunnnnnnn...
lebih2 lagi kaca nya tuh kaler itam..
memang yang azab nak menjaga..
setitik air pon nampak kesannya tuh..
Kena sayang2 nak guna tuh sebab malas nak menyental lepas tuh...

Tapi takpe kc ada jalan penyelesaian yang maha dasyat....ahahaha..ok boleh gelak ramai2...




KC gunakan CIF sebagai pembersih...
Beli kat supermarket dekat2 umah jek...
bawah RM10 la..harga kc lupe...
yang nih jenis cream putih gitu..letak la sebanyak mana korang nak...
Gunakan kain basah untuk sental segala kotorang yang melekat pada dapur anda..



Nampak???
Bersekudal dengan bekas2 karat gitu...
memang sakit hati dan sakit mata la tengok..
kalau tak di gosok kang lama2 jadi karat plak...
memang kena sental sikit laaa...

Kesan2 nih kc dapat dari hasil masak sup tulang..
masak sup tulang memang la lama,,,pas tuh air sup yang jatuh2 tuh yang boleh sebabkan kotoran melekat dengan dasyat nih...
sabo jek laaaa...



berkilat tak???
sebenarnya yang kat tungku masak tuh pon ilang...
ngam2 kc punya hp abis bateri..tak dan nak ngambik gambonya....
Yang kat tungku tuh kena guna span yang agak kasar sikit sebab kawasan tuh agak sukar sikit nak sental kalau guna kain biasa. memang memerlukan kesabaran la nak menyental tuh...Tapi dengan bantuan CIF insyaallah lebih mudah nak ilangkan kotoran tuh..

Korang guna apa untuk sental kotoran kat dapur...
meh la kongsi dengan kc...
mana tau korang punya tips2 nak jaga dapur boleh kc ikut...


Thanks 4 reading...tata..

L.O.V.E : i love cooking...bluekkkkk!! ahahaha

Nov 18, 2013

jarum comel dari JARUMJARUM

Salam semunaya........

HI uoolllsss...sape sukap akai shawl angkat tangan!!!
kc kan memang jual halfmoon shawl tuh..tapi jual untuk member2 opis dan seda mara jek..
tak sempat ko nak buat..ada gak niat nak jual kat fb..tapi takut tak terbuat lak..
nanti2 la..bila dah ada masa sikit okeh...

Bila korang pakai shawl tang nak cucuk kat kepala tuh korang pakai apa??
Brooch ke..peniti kecik2 tu ke??
kc suka pakai peniti yang panjang sikit tuh..
Yaaa..memang susah nak carik..
KC memang ada sebatang yang pusaka punya. arwah nenek kc yang punya..
kc ambik dan guna sampai sekarang..
tapi nak la jugak yang pesen2 baru...
ada member kc hadiahkan tu ari..
tapi ada orang tuh pinjammmm..tak pulang balik...hahahahaha..

sudahnya...
merata la kc p mencari jarum nih..
langsung tak jumpe..
kc p stall jual brooch kat area sini konon nak p cari laa...
adik tukang jual tuh kasi tau ada jual kat instagram. "Saya pon tak jual kak..saya pon beli online..."



YEZZAAA jumpe...
haaaa..ni la model tak berbayar pakai nih...
sangat tajam dan sangat panjang..
sangat sesuai untuk pemakaian shawl..
sangat..sangat..sangat..apa lagi laaa....



kc kongsi2 dengan member2 opis beli banyak so murah la sikit postage...
ni antara yang kc punya koleksi..
murah2 jek..sebatang dalam RM3 - 4,00 ikut design...
burung tuh sangat comel dan kc sangat jatuh cinta...



so..korang yang ada instagram nih follow la instagram jarumjarum.
banyak design yang lawa2 ko..kc puas ati betol dengan kualiti jarum2 yang di jual..
dia pon ada fb jugak tuh.
tapi kc lebih senang order kat ig jek.

Dah dulu ek..nanti ada barang baik2 punya kc kongsi lagi...
Thanks 4 reading
Tata..


L.O.V.E: cinta itu lebih indah bila diungkapkan beribu kali.

Nov 17, 2013

RUMAH IDAMAN :: sliding door curtain

Salam semuanya............

Lama kc nak kongs pilihan sliding door curtain yang kc dah pilih untuk ruang kc..tapi tak berkesempatan jek..ni pon kc curik2 masa nak publish..huhuhu..sibuk sikit time nih kat opis..nak bukak blog pon xde masa sangat.

Pas 2 strimik yat umah kc dah dipotong buat sementara..sedih betol tak dapat blogging dari rumah. kalau ada masa pon tunggu hubby balik kacau brodband YES dia. kat kawasan kc nih tak ada lagi tiang talipon. so strimix dengan sedihnya kc terpaksa terminate dulu nanti dah ada line telekom baru fikir nak pasang semula..sob..sob..sob..



ni la ghupenya pilihan kc..
beli kat kedai kain area tangkak nih jek...tempah pon kat kedai yang sama beli tuh..
rizen utama kc pilih kaler coklat nih sebab sofa dengan kapet kc memang dah kaler coklat..
so nak kasi senada kononnya warnanya...boleh laaa kan???
HArga??? kc ambik yang sedang2 jek harganya...semeter RM25.00 sahaja.



Sliding door kc nih sangat la tinggi....sampai 114inc sedangkan panjang kain paling max adalam 110inc sahaja. nampak tak pada penyambung kain tuh...ianya bukan sengaja nak buat gitu..tapi sebab tak cukup ketinggian kain la tuh..so kena la buat sambungan..
tukang jahit nih suggest kc untuk buat paten gini...nampak cantik katanya..
Boleh la anti oiiii...
seee..tapi sambungan yang di uat sangat kemas..tukang nih sambungkan pada betol2 corak yang sama...so kesimpulannya kc puas hati dengan mutu jahitan tukang kat kedai nih..lain kali kc boleh tempah lagi la gitu..



Macam ni la keseluruhan ghupenya...
setakat nih kc belom buat day curtain lagi..nanti la ekkk..tak cukup budget katanya..ahahaha
Ada rezeki kc akan tambah untuk day curtain plak.
KC pilih paten lubang2 gitu jek..lebih moden sikit. tapi untuk day curtain kc dah siap2 rel besi kat belakang tuh. Ce zoom sikit kat tiang atas ujung nun....ada 2 lapis kc pasang.

OK..dah dulu ekk..
nanti kc cerita2 lagi...
ada banyak bende nak kongsi..tapi masa tak mengizinkan...
ni entri nak cepat katanya...
babai semua...


L.O.V.E : penat!!!


Nov 14, 2013

RUMAH IDAMAN :: kitchen kabinet yang dah siap...

Salam semuanya............


Salam jumaat sekali lagi untuk semua...
pagi2 jemaat nih kc nak kongsi la entry yang dah lama terperuk dalam draft nih...
Alhamdulillah hari nih 15/11/2013 genap sebulan kc pindah rumah baru. tak ada apa2 masalah setakat nih...masalah tak selesa ke...apa ke..semua kc tolak tepi sebab nak kasi kekuatan pada anak2 untuk duduk rumah baru..maknya kena la kuat dulu..kalau kc pon takut2..apatah pulak anak2 nanti....tidur malam kc pon alhamdulillah selalu nyenyak..sampai tak bangun pagi pon adooo....ahahah..

kitchen kabinet kc pon sebenarnya lama dah siap..tapi nak tau cerita..kc selaunya ambik gambar time progress buat rumah memang guna hp jek..dan yang lebih malang bila memory card tuh rosak...ya rabbbiiii...sedih betol rasa sebab banyak gambo dalam tuh kc lom sempat transfer dalam lappy lagi..gggrrrr...sabo jek laaaa...

Takpe2 itu bukan cerita ari nih...kc nak kongsi kitchen kabinet kc yang dah siap tuh...
time progress serba sedikit kc dah cite kat entry lepas kan.........
klik sini untuk membaca.




Alhamdulillah..
semuanya sempat disiapkan sebelom kc masuk rumah...
Cooking Hood jenama Zanussi kc pon ada cerita kat entry lepas pasal harga semua....
baca sini kalau belom baca tuh...


Yang paling kc suka bahagian kitcen kabinet nih...ada meja tolak2 nih...
meja tuh sangat berguna time nak memasak untuk kita letak barang2 yang kita nak guna...
time nih pintu kaca untuk kabinet belom siap pasang lagi...



tadaaaaaaaaaaa....
gambar sehari lepas semua barang2 masuk..
ambik ko..terus nampak bersepah...
Nanti kc share satu2..apa yg kc letak atas kitchen kabinet tuh..
dan apa isi dalam setiap almari kat atas nun...

Banyak yang kc kena susunatur atas kitchen kabinet nih..
Bekas bawang,,
bekas kicap..
bekas pinggan sebelah sink..
tempat letak sabun basuh pinggan tuh....

Semua lah...nampak macam kecil jek apa yang kc nak buat tuh?
tapi bila dah di susun atur dengan cantik ianya sangat memberikan kesan yang sangat mendalam...
Nak p masak kat sapo pon semangat jek...

Pssstttt...
sekarang nih kc jarang makan kat luo..sebab setiap petang pas ambik si manis sekolah kc akan masak..huhuhuhuh..nampak tak perubahan kat situ..dulu asyik keje membeli jek...orang kedai makan pon tanya..Lama tak nampak???
kc senyum jek....

Kawan2 se angkatan yang rajin menyusun atur....kalau ada tips2 yang besh2 kongsi dengan kc okeh....
thanks 4 reading...dah dulu la kali nih...
nanti kc update lagi....
Tata...


L.O.V.E : i love my kitchen...motto baru tahun ini..miahahahaha...


Nov 12, 2013

RUMAH IDAMAN :: DIY wall deco part 2

Salam Semuanya........


Kc dah cerita pasal kc main cap2 tangan dengan si manis dalam entri lepas kan??
Haa..lom baca tengok nih. DIY WALL DECO PART 1
Aktiviti tuh sangat memberi kesan pada kc dan kc rasa macam nak buat selalu.
Nampak memang la rumah akan bersepah dengan water colour dan air bagai. tapi kesan selepas tuh si manis asyik tengok jek gambar yang dia buat tuh sambil buat muka bangga. Syok tengok.


Ada ruang kosong nampaknya kat sebelah dinding merah ang2 kc tuh..
Macam cantik jek..macam comel jek kalau letak kat sana...
Gigih suruh husben p tebuk lubang kat situ untuk gantung frem.
KC dah warning awal2 tak mo ketuk2 pakai paku jek..nanti habis terkopak cat dengan simen dia..so si suami gigih menebuk lubang pakai drill nampak lebih kemas..
Siap guna tetimbang air takmo kasi senget dan pembaris kasi tegak betol.






Hasilnya....
Walaupon kos yang diperlukan tak sampai pon RM50. tapi hasilnya sangat kc puas hati. Kalau anak bertambah nanti frem akan bertambah jugak la agaknya. hahahaha...Just nice untuk ruang makan kecik kc. Semua Warna yang digunakan adalah pilihan masing2. kc langsung tak tentukan kaler apa yang diaorang nak guna. Yang paling tepi kiri babah airis punya, yang tengah kc punya dan hujung kanan si manis punya. Tapak tangan sape paling comel.??? hehehehe


Dah dulu ya..nanti kita jumpe lagi...
Thanks 4 reading...
Kbye...

L.O.V.E : tangan maknya beso..so 3 kali cap jek dah penuh ruang..ahahah..sabar ajeee..


Nov 11, 2013

RUMAH IDAMAN :: DIY wall deco part 1

Salam semuanya..........


Hi..jumpe lagi
kali nih kc nak kongsi aktiviti anak beranak di petang2 hari..
Kc terfikirkan sesuatu..yang pasti hasilnya nanti kc akan jadikan sebagai wall deco kat salah satu ruang kosong kat rumah kc...



Untuk tujuan tuh,
KC beli frem kat kedai harga 1 frem Rm 9.90 beli 3 unit.
Untuk fremkan hasil kreativiti kitaorang nanti...



Aktiviti apa agak2..
Haaa...main cap2 tapak tangan dengan water colour jek..
KC bagi 1 kertas lukisan kat si manis..ikut suka dia la nak cap tapak tangan camana gaya pon.
Tapi nampaknya kalau kc tak pegang tangan dia..comot beno hasilnya..
yang nih si manis main test2 dulu..



Lepas selesai kc, babahnya dengan si manis main cap2 jari diaorang kc kena potong plak kertas lukisan tuh kasi ngam2 dalam frem. Frem nih kc beli saiz A4 sebab ada 3 frem kan..takut ambik beso2 kang terbeso sangat kat dinding tuh.



Ada 3 frem yang dah siap...kc tengah fikir nak gantung kat mana...
nanti kc kongsi ekk kc gantung kat mana...



Suka si manis...
Ini cica punya katanya..
Adalah aktiviti berfaedah untuk anak dan kc jugak. kc memang tutup segala tv, tablet semua..kasi si manis fokus buat bende alah nih sampai siap. habis dinding2 umah ahkak dikerjakannya. nasib baik pakai cat washable katako. hahahaha..

Thanks 4 reading..
Jumpe lagi ekkk...


L.O.V.E : Aktiviti ringkas di petang hari yang memberikan kesan yang besar.