Jul 23, 2013

Tangisanmu...lagu untuk ku....

Salam semuanya...


video

KC rasa terhibur lak bila si manis menangis waktu nih...waktu nih entah kenapa la dia nih....rasanya macam nak hp kot tapi kc tak kasi..saja jek memainkan perasaan dak cik nih...Diam tak diam..dah hampir 4tahun kc hidup dengan si manis...segala kenangan kc dengannya MANIS belaka..sebab tuh kc suka gelar dia si Manis...manja betol dia sekarang....

Video nih Saja jek tempek kat sini untuk kenang2an...
biar besar nanti si manis tau apa dia buat kecik2 dulu...huhuhuhuh
kc biarkan ianya sebagai kenangan bila suatu waktu nanti kc rindukan tangisan anak2 kecil..

Pertanyaan bila nak beranak lagi??
Acap kali kc dah terima dan dan jenuh cakap "lom ada rezeki lagi"
Anak, jodoh, ajal semua ketentuan Allah...memang kc akui lepas dapat si manis kc memang merancang keluarga. keadaan kc yang PJJ adalah faktor takut anak tak terbela..ni si manis dah berusia sikit kc dah berhenti merancang dan hanya tunggu Allah kurniakan saja rezeki anak sekali lagi untuk KC. Kalau ada kc terima..klu takada rezeki kc akan tunggu sambil berusaha dengan "keras" wakakakakakaka..

Ehhh..kc pon ada satu produk lagi untuk dikongsi untuk orang2 pempuan yang datang bulan tak tetap macam i nih. kadang datang kadang tak datang. soo tak sihat la kan gitu..ok2 later2 on kc kongsi okehhh...
Thanks r riding...babai uoollssss...


L.O.V.E : hari ini si manis berusia 3tahun 8bulan 26hari....mama sayang awak!!!!!



Jul 21, 2013

RUMAH IDAMAN : Hoob & Hod Pilihan

Salam semuanya.....

hiii....meh nak bisik2 jap...
ya..ya...kita dah beli dah dapo idaman kita...idaman ke???
ni dapo sebenarnya antara yang termampu kc dan suami sediakan..yang beli yang mahal2 kang tak mampu lak nak membayarnya...

Setelah berhari2..
malah berbulan...
malah lepas jek sign egrimen nak beli umah...terus p survey dapo nih, gila punye semangat...kreteria yang pertama...kc nak yang kaca..biokan dia berkilat jek..dapo gas sedia ada skang nih pon dah pakai besi punya...takkan nak pakai besi lagik...tak mo..tak mo....

kc p home deco kat MiTC, Melaka...banyak yang promosi..tapi since time tuh kunci lom dapat lagi..so takpat la nak menggedik bayo semua bagai. kang nak letak kat mana lak...susah kerja kang. bincang2 dengan husben..kita p beli kat kedai kat area umah kita jek la...nak soh pasang pon senang...nak p hantar kalau ada masalah pon senang...nak segala2 nya la senang..nak p maki hamun kang pon senang kalau barang yang depa jual nih tak menepati apa yang depa cakapkan...ahahahha...gila la kc nak maki org jek kejenya...sudah2...istigfar bebanyak...



taraaaa.....kc pilih brand ZANUSSI..
salah satu sebab ialah kerana dia ada sedikit design kat permukaan tuh..nampak yang gambar bulat2 tuh....mengancam sangat rasanya....ahahahah..

sedikit info lpasal Brand Zanussi nih.


Zanussi Glass Chimney Hood [ZHC-977X]
Zanussi 90cm Glass Chimney Hood
1100m3/hr Suction Power
Ducting Only
2 Speed Mechanical Setting
1 Oil Collector
Energy Saving Light
Duct Diameter 160mm
Dimension : 895 x 590-890 x 500 mm  (WxHxD)


kira ok la tuh suction dia 1100 kan?? nak masak apa sangat pon...design pon lawa jugak..so tanpa berlengah lagi setuju jek la...yang pasti apa yang kc tau brang nih berada di bawah kampeni yang kukuh.. ada jaminan setahun. Zanussi nih sama di bawah brand Electrolux. adik beradik kata tokeh kedai tuh. haa ye kan aja lah...nak  beli yang lain2 tak berapa ada budget..kita tengokkan aja nanti dah guna camana.



ni plak pilihan dapurnya...material pon dari kaca jugak.
kalau korang perasan sebenarnya dapo nih pon ada gambar bulat2 gak kat permukaan dia..kira macam sepasang la dengan Hood tadi tuh. ala...tak sepasang pon tak apa sebenarnya...tapi dah kebetulan ada...ambik la sekali jalan...kc ambik 2tungku jek..ala tungku 3 pon bukan boleh masak sekali jalan pon. pas tuh yang lebih penting kc bukan orang yang memasak tiap2 hari pon..paling2 masak sikit2 jek...so 2 tungku should be ok la....

Harga untuk set Hood + Hob nih  = RM 1580.00 
kc tak tau la harga nih murah ke mahal ke...tapi yang kc tau ini between budget yang kitaorg sediakan.
walaupon dah lebih rm80 sebenarnya..tapi ok lagi nih..lebih banyak2 tak mo..tak mo...hihihih...Buat masa sekarang bende nih masih lagi simpan kat kedai tuh. tunggu time table top dah siap baru angkut..kc memang cakap kat tokey kedai taknak bawak balik..takde tempat nak simpan. dan tokeh setuju..so nanti dah pasang kc kongsi okeh...lupe nak cakap..ada gak dia bagi free barang macam kepala gas, wayar2 gas tuh dengan kepala paip cap butterfly sebijik katanya. kita tengok la kang camana...

ok setakat nih dulu okeh...nanti ada lain2 stori kc kasi tau lagi...thanks 4 riding...bubbyeeee uoolllss..



L.O.V.E : banyak perkara lagi nih...huhuhu..



Jul 19, 2013

Rumah Idaman : Rak baju kegilaan

Salam semuanya...


Dilema weiii......
Alkisah nak memilih buat almari built in..
atau nak membeli almari...
atau nak pakai almari plastik...
atau nak buat almari open..
atau almari besi...
macam2 atau laaaaa......

Kisahnya kc nak jadikan bilik no 3 kc nanti ada sebuah almari untuk simpan segala bagai baju yang ada dalam simpanan. aduimakaiiii....memang banyak gila baju2 tuh...dari hari ke hari makin bertambah lak nampaknya. bila nak kasi orang macam tak patut plak...tapi nak buang sayang...haduiiiiyaiii....pas tuh segala baju kat kedai nak di hangkutnya balik. perangai2 bila la nak berubah...huhu..

Search la kt internet design wardrobe yang lawa2 yang ada di zaman nih...kc memang dah lama minat nak membuat satu open wardrobe yang tutup pakai curtain jek tuh. nampak moden dan ala2 mat salih gitu...ahahahahahah...




haaaa....gambo 1 dgn 2 nih memang la jadi idaman kalbu...tapi nampak macam tak berape realistik la plak sebab bajunya ada 2..3 helai jek....klu kc betol2 nak buat cam nih myb kc kena tempah dengan tukang besi la kot..buat dari besi dia punya palang2 tuh...aje gila klu pakai gini jek...baju kc anak beranak mau melendut bende alah nih kang...nanti boleh difikirkan lagi....

Banyak lagi contoh2 lain korang klik sini



best kan gini....huhhhh...idaman kalbu betol laaaa,,,entah kenape kc tak minat lak almari yang bertutup sliding door tuh. memang la nampak kemas..tapi design gini kita boleh pilih curtain yang cantik2..pas tuh boleh kemas lawa2 letak kotak2 gitu...klu dah menyampah tengok nanti tutup jek langsir tuh. entah la kenape..mungkin lain orang lain kot minatnya...




Pas tuh pasang curtain yang style cam gambo atas nih....pakai lubang2 jek..atau guna rail macam langsir hospital yang untuk langsir kat wad hospital tuh...ahahaha..boleh la jugak nanti di fikirkan. Yang penting kc kena jugak congak budget dia berapa. klu guna besi kc rasa tak la semahal kita build in siap pintu bagai tuh..dah boleh berjimat la kottt....kononnya la tapi...



kalau ada bilik lebih niat di hati nak la buat bilik khas untuk baju2 nih...siap kasut2 semua susun cantik2 dalam nih...tapi apakan daya..bilik ada 3 jek lat-lat. nanti orang datang nak sumbat kat mana kan?? bilik belakang yang ada baju2 tuh kc letakkan jugak katil singgle. untuk sesape datang nak tumpang tido ke..nak letak barang2 ke...depa leh jek tido ramai2 kat ruang tamu...tempat bersalin baju orang kata...design nih..kita tengok jek la sambil telan air liur....mana tau esok2 ada rezeki kita buat laaa... insyaallah....

Ok sampai sini dulu ekkk..nanti kita cite2 lagi...
huiii...meh sini nak bisik....
kc dah beli hood dgn hob masak tuh...nanti kc stori brand apa dengan harganya...
puas survey..last2 yang tuh jugak kenan di mata dan menepati budget kami...

Ok...till then..babai...


L.O.v.E  : huiiiii...mudah2 murah rezeki....Aminnn...


Jul 17, 2013

Review : Bedak Sejuk Tanaka By Nora Danish

Salam semuanya....


tengok tajuk pon dah tau nak stori pasal pe...
kc nih mudah no terpengaruh dengan menda2 gini..tapi kc tak menyesal pon..kc beli dari online shop. korang google jek nama bedak nih..kompem jumpe ramai penjual2 kat fb ke mana ke...kc nak kongsi kan mende nih sebab ianya berkesan untuk kc. dan mana tau korang pon ada masalh yang sama dengan kc. so boleh la tryy..sejarah tanaka nih tak payah kot kc cerita...kc bukan penjual pong..korang carik lain k...


 haaaa...kc ambik kaler ijau..sebab time nih kc tak tau tanaka nih banyak warna..so hentam jek la..bau yang sangat wangi. kaler ijau nih bau lemon. Sikit jek mendenya pon...bekas jek beso...tapi jangan risau bukan sekali pakai banyak2 pon....ambik sikit2 jek...dan kompem tahan lama. Hrganya time kc beli nih pon dalam RM25 siap pos. sangat berbaloi2..




Hambik kooo..macam kak limah balik rumah sudahhhh...
ni 1st time kc tempek tanaka nih. amboimakkk bukan main pedih lagi muka kc...
rupa2nya terbanyak tempek sangat kot,,,
laa nih pakai dah tak rasa apa pon...di  rasa tegang kulit jek..

Apa yang kc boleh kongsikan kebaikan yang kc alami sendiri..
kc mudah sangat tumbuh jerawat yang ada nasi putih2 tuh. kulit berminyak..
Tangan gatal jek nak picit. dan bila dah picit nih korang taulaaa
mesti bekas lama punya nak ilang..kc saja jek try pakai bedak sejuk nih..
tempek tebal2 kat jerawat2 tuh...Alhamdulillah esok bangun pagi jerawat kc tuh kering..bermula dari ari tuh..pantang ada jerawat sikit jek laju2 kc tempek...kc pon buat scrub jugak. bila bedak sejuk nih dah kering kat muka, basahkan sikit muka dan gosok pelan2 sampai keluar daki. puas rasa bila gentel2 daki tuh tertanggal. hhhmmmmm syok mengentel..tapi jangan kuat2 kang tekeluar kulit semua.



hahahahaha,,,nak jugak tempek muka sendiri....
bulat kepala aku pakai tudung pesen gini...miahahahaha...
tang hidung pesek tuh tak boleh nak ejas okeh...terimala seadanya...heheheheh
kalau korang perasan atas dan bawah bibir kiri tuh bekas2 jerawat yang dah kering
pas pakai bedak sejuk tuh..so far kc sangat puas hati sebab produk nih dah la murah berkesan plak untuk kc.

KC tegaskan kat sini. ini testimoni kc sendiri. klu koranga pakai tiba2 tak jadik jangan marah ahkak plak. sebab kulit dan penyesuaian produk untuk diri masing2 tak sama. kc ada gak makan bende lain.. tapi rahsia la dulu.kang dah jadik kc kongsi okeh...hihihih



L.O.V.E : bulat kecik..bulat kecik...bulat lah besar........mihahahahah...


Jul 15, 2013

Projek Mengemas : Rak Plastik

Salam semuanya..............


Hi....
semenjak dua menjak nih...semangat nak mengemas membara2 katanya...
lagi2 kc dok membaca blog : AKU BUKAN BIDADARI  NIH...seriesss....owner blog nih sangat gilakan kekemasan dan hasil kemasan dia memang sangat oshemmm....kc akan baca blog dia nih tiap kali kc rasa mula malas mengemas..dan kc jadikan blog akak nih sebagai inspirasi.. jujur katakan kc sangat membara nak mengemas dari dapur ke peti ais...dari peti ais ke almari..kalau mampu nak buat semua lahhh...tapi memandangkan kc nak pindah rumah tak berapa lama lagi...so kemas man2 jek ler...nanti umah baru kita kemas elok2 okeh...

Ujung minggu lepas (sebelum Puasa) kc dok belek2 apa lagi ruangan yang boleh kc kemas. tapi taknak la kemas banyak2 sangat..nak sikit2 jek...(boleh gitu) aahahahaha...suka ati la kannnnn...kc nampak la atas almari baju anak yang maha bersepah tuh....segala barang tok nenek kc sumbat atas tuh..mata dah macam tak kenan sangat dah dengan mende2 tuh suma...moh la kita mengemaskannya...



Haaaaa..ambik ko..segala tok nenek barang2 ada atas almari anak ku tuh...perkara pertama yang kena buat harus la kena turunkan semua barang atas tuh....dan sisih apa yang tak perlu...nampak rak plastik kuning tuh. hidup lagi rak plastik zaman bujang asben kc dulu..membawak hingga ke ari nih..tahan betol nyawako ekkk....



ambik ko clear sudahhhh...ada seketul jek kotak yang tak tau nak sumbat mana dah nih.....rak kuning tuh asalnya dok letak baju dalam, panties segala bagai...kena sisih semuanya letak dalam almari lagi satu..cantik2 jek susunannya..tapi segan lak nak tunjuk kat sini..bayangkan sendiri udah la yek...hehehehe



Ambik ko..rak azimat sejak asben kc bujang lagi...semua kc dah kosongkan..selama nih banyak simpan sampah jek la...abis kena sisih segala bagai benda..



Ni la khazanah yang dah berkurun letak atas almari baju si manis nih. setelah di buang yang mana tak perlu..emmm banyak la jugak nak menyusunnya nih....



Rak kuning Tingkat #1
Dalam nih kc letakkan rak2 kecik untuk letak jam..brooch dan peniti2 ke..butang2 kecik. Pas tuh ada kotak wallet asben kc ambik letak aksesori. letak deodoren, boday spray bedak segala. dan ada ruang selit tabung anak....hehehe



Rak kuning Tingkat #2
Kc susunkan pad yang dah bukak. susun dalam bakul kecik biar senang nak ambik. Ada kotak wallet jugak (gila keje menyimpan kotak wallet jek kejenya..mana tak penuh rumah) letak bedan segala dan alat2 mekap...dan kc letak satu balang kuih raya lama..kuihnya dah selamat entah kemana...bekasnya kc buat letak berus celak...lipstik..dan segala macam benda yang berdiri2 nih.



Rak kuning tingkat #3
ada satu bekas kuning situ letak charger..jarum...dan sebagainya...
Beg merah tuh my makeup bag...mangkuk upin ipin pon ada...letak getah rambut si manis since rambut dah pendek..dah tak bukak dah mangkok tuh.



Rak paling bawah sekali kc letak album2 lama....dokumen2 penting senang nak carik...

Thanks 4 reading...nanti jumpe lagi....
Tata..


L.O.V.E : mood mengemas membuak2...


Jul 10, 2013

Salam Ramadhan 2013 : Jadual bersahur & berbuka Negeri Johor

Salam semuanya


Hari nih 10 Julai 2013 umat islam telah mula menunaikan kewajipan  rukun islam yang ke3 iaitu berpuasa sebulan dibulan Ramadhan....

Kat sini kc pon nak berkongsi jadual bersahur dan berbuka untuk kegunaan bersama....so korang boleh rujuk2 sini okeh...





KC dapat dari member opis....
Selamat berpuasa kepada seluruh umat islam di Muka Bumi nih...kc memohon ampun dan maaf seandainya selama kc berblog nih kc ada menyakiti sesiapa....


L.O.V.E : Salam Ramadan dari kakakchinta sekeluarga...


Jul 4, 2013

Projek Membeli Basikal : Kedai Basikal Murah

Salam semuanya....


Alkisah cerita nak membeli basikal nih kc dah mengidam lama dah...untuk bawak anak jalan petang2 katanya...nak jogging malas..so kc pilih untuk berbasikal jek..panjang sikit langkahnya. lagipon kalau kena kejo anjing ke laju sikit nak mengayuhnya....ahahhaha...




kc dok tanya2 la dengan member opis kat mana ada jual basikal murah2..ala bukan nak racing pon kan..jalan2 jek..tak payah la mahal2 sangat kott...last2 kc p ke salah satu pekan kat daerah Muar nih Pekan Bukit Gambir. nama kedai TMH TOP CYCLE. ada la jugak koleksi basikal dalam kedai nih. basikal zaman sekarang yang nama pixy tuh memang banyak laaaa....



pilih jek beskal mana berkenan....basikal dari Jepun yang macam tentera zaman jepun pakai tuh...alaaaa yang mak2 nenek kita dulu bawak p menoreh tuh...karia belakang kemain beso lagik...ada gak jual kat sini..olskol lagik...tapi beskal yang Jepun tuh mahal la jugak..dekat rm400. nampak macam cikai2 jek.. Made in China pon ada..made in Taiwan pon ada..pilih jek la yang mana berkenan dan sesuai dengan budget korang..



meriah la beskal budak2 kat sini. dari sekecik2 ada..sampai sebeso2 ada..kaler memang macam2 ler..cuma brand apa kc tak pasti..mesti la ada kot brand2 yang glamer jugak kan...kc memang tak tau la pasal brand2 beskal nih...janji boleh kayuh sudahhhh...



basikal nih paling kc tertarik nak tengok  basikal nih siap boleh lipat lagi...ada ke husben kc soh beli yang nih..di cakap " nanti klu petang2 awak tak larat bawak balik basikal boleh lipat bawak balik dalam keta" ada ke patut..bikin malu jek cakap dengan bekas Pengerusi Kadet Remaja Sekolah tahun 1997 dulu huhhh... Wakakakakakakaka....



tak basikal aje...stroller pon ada ko...jauh la beza harga dengan supermarket. brand pon sweet cherry gak la..kat pasaraya beso2 pon sama brand jugak kan??? contohnya yang stroller yang sebelah kaler ijau tuh..kemain lagi besonya...harga ce korang teka?? RM140 jek..siap tokeh 2 cakap leh kurang lagi.tapi brand kc tak pasti...alaaaa klu kat supermarket kc nengok brand cap ayam pon harga dah beratus2 gak...fix price lagi...



ni satu lagi yang menjadi perhatian...bukan perhatian kc..tapi perhatian si manis.....tak abis2 pujuk babah dia "plis la baba..cica suka la moto tuh, sama macam kat supemaket tu kan baba" tak berjaya......pujuk lagiii  "plis babaaaaaaaaaaaaa" sambil dia meleset2 kat kaki babah dia cam kucing siam.....




last2 kalah babah dia.....si manis menang dan berjaya bawak balik skuter pink pooooojjjjaaaan hati...kc pon berjaya gak bawak balik basikal hijau striking....ahahahahah...harga sangat berbaloi2...

Skuter Pink RM 170.00. boleh la kannn untuk anak main kat halaman rumah. pas tuh jalan2 supermaket dah tak payah kasi naik skuter2  yang kena bayo 5ninit rm6 tuh lagi..gila mahalll...
Basikal hijau RM 260.0 boleh la..untuk mak2 yang baru belajo naik basikal nih...hihih..tapi mana gambo basikalnya......

Tunggu next entry okeh.....
thanks for reding..janganl lupe datang selalu okeh....


L.O.V.E : Alhamdulillah rezeki Allah Taala....