Dec 30, 2013

SI MANIS :: Pencapaian Tahun 2013

Salam semuanya........


Esok dah masuk tahun baru 2014...
Maknanya tahun 2013 kita akan tinggalkan..samaada banyak buat baik atau tidak..
itulah yang akan kita bawa ke hadapan....

Awal Bulan 12 tu ari...
lama punya kisah..dekat sebulan...sekolah si manis ada buat Annual Concert...
Sekolah tadika swasta gitu la...buat konsert untuk tunjk bakat anak2 kita di samping memberi keseronokan sempena hujung tahun.

Konsert di buat hari Ahad 8.12 tu ari...
so hari 7.12 tuh merupakan hari rehearsal nya lah...
dalam kol 9 kc anto si manis..pas tuh kc cabut la balik..









beratur dengan kawan2 sebelom naik pentas..nasib sempat dah ngam2
dah budak2 kelas si manis beratur time kc smp tuh...
mana taknya..p sarap la dulu...main2 la nak mandi...
ngada2 nak main jek kejenya...
hambikkk lambat!!



Esok pagi 8hb12 tuh...sama gak kc pon agak terlambat sikit...
cikgu soh datang kol 7.30 tapi dalam 7.45 sampai...
Hari Ahad ko...nak bangun punya la malas...hihih
kali nih salah maknya...hahahah

bulatnya muka mak nyahhhhhh!!!
ahahahaha









KC pon tolong siap2 kan si manis sbb dia belom siap langsung kat rumah tuh...
Pakaikan baju yang maha sexi tuh...bareback ko..aje laaa..nasib anak kecik lagi...
pas ni beso sikit..takde la nak pakai gini lagi....

Perut boncetttt...ahahaahah
ok..itu keturunan okeh...jangan di caci..wakakakaka



Dah selesai bersiap....
si manis duduk bersama kawan2 seperjuangan dia..nak unggu naik pentas...
Sanggat salute cikgu2 nih...cara handel budak2 dari umur 3 tahun smp la 6 tahun..
Dah mcm tarzan pon ada...jerit yang sana..sini berterabur...
jerit sana..sini berterabur..
tabah betol cikgu2 nih...



Lepas dah berjoget2 tuh...
lagi backstreetboys Everybody tajuknya....
memang sayu tengok anak yang kita kandung 9bulan...
dah lahirkan..kita besarkan dengan sepenuh kasih sayang...
bila dia duduk di atas pentas dan boleh berdikari..
sayu rasanya bila anak makin menginjak usia...
Besar harapan kc dan abahnya umtuk tengok kejayaan si manis...

Video si manis ada kc ambik..tapi tak berjaya uplod dalam nih...
internet sikit sloww..nanti kc kongsi dalam entry akan datang...





Selesai graduan budak2 6 tahun...giliran kanak2 lain ambik hadiah untuk pencapaian masing2..
3 kali nama si Manis di umumkan...
Macam nak menitik air mata...

Walaupon pencapaian sekolah tadika...belom bermakna apa2 pon..nak masuk darjah 1 pon jauh lagi..apatah lagi nak masuk universiti...tapi pencapaian yang si manis dapat sangat membanggakan mama dengan babah sayang....

Maknanya apa yang kc bagi untuk pelajaran si manis tidak lah sia2..
doa dan harapan kc semua itu akan berterusan sampai la bila2...selagi hayat di kandung badan...
KC berdoa dalam hati untuk kesejahteraan si manis tanpa henti...
Sayu betol...

Gambar semua nampak pusat...tak boleh cover dah...hihih



Esoknya baru tuntut piala kat sekolah...
untuk piala2 tuh si manis dapat 1st runner up pertandingan mewarna...(cikgu kata si manis pandai mewarna..tapi sangat lama) pas tuh 1st runner up jugak pertandingan baca flash card..
dan yang piala besar tuh... Si Manis dapat No 1 dalam kelas.......hehehe..

Dalam kelas si manis ada la dalam 10 orang jek...tu sebab mungkin persainga tak berapa banyak...tapi bersaing dengan bukan melayu bukan satu perkara yang mudah bagi kc...Apa2 pon kc menadah tangan syukur ada yang maha kuasa...

Balik2 jek..kemain lagi si manis happy...
"mama..cica dapat 3 piala...banyak kan mama???"
"Ya..banyak sayang...sayang kena belajar lagi rajin2..baca flash card banyak...biar dapat piala lagi..."
Sambil mengucap syukur Air mata kc meleleh....mungkn si manis usha pelik...mak aku ni dah kenapa...agaknya la kan??


Dah dulu ya
nanti kc sambung lagi..
Salam sayang... xoxo..


L.O.V.E : Alhamdulillah.......


Dec 26, 2013

RUMAH IDAMAN :: Memberi ruang yang lebih untuk Peti ais anda....

Salam semuanya........

Pernah rasa peti ais rumah macam tak muat nak sumbat segala benda tak???
lagi2 bila ada makanan yang tak abis makan dan nak simpan untuk esoknya...
nak buang sayang...

Itu la yang selalu kc rasa bila nak simpan makanan lebihan...lebih2 lagi nasik
KC kalau boleh nak bawak masuk periuk2 nasik sekali..sebab esok nak panaskan dah tak payah salin2 bekas kan...dasar pemasas ko!!

KC ada cerita tu ari pasal SUSUN ATUR PETIAIS  belom baca...klik la kat link tuh...
tapi susunan tuh tak de masalah..tapi ruang yang tak berapa nak muat bila kita nak masukkan barang2 lain dalam tuh...Dulu kc guna bekas ikea yang gemok2 tuh ala yang penutup dia kaler ijau tuh...walhal barang dalam tuh sikit jek..macam tak praktikal plak rasanya letak bekas gedabak2 gitu...

Pikir punya pikir kc terjumpe satu solution...
Murah yang pastinya..
sementara nak kumpul duit beli brand yang bagus2 tuh..huhuhuh



eeemm..kc tukarkan bekas2 yang berdiri2 dari IKEA tuh dengan bekas paling murah yang berada di pasaran...Asaalnya bekas tuh berdiri2 tapi tak praktikal sangat..so ambik yang melintang2 gini pon dah ok..bekas apa?? alaaa...container plastik yang selalu orang jual makanan plastik tuh...kat kedai plastik harga dalam RM4.50 dapat 10bekas. aje gila jimat..ahahahah..

dah murah kan..tapi rupa biasa2 jek la..takde la lawa mana pon..janji seragam...labeling tetap kc buat..tampal stiker kuning tuh..tulis pakai marker jek..nanti kc nak buat gak proper labeling untuk bekas2 nih suma..sabo ekkk..tunggu cuti2 lama sekit..hihihh

yang kat tingkat paling dan kedua atas tuh takde perubahan....
sama jek...



kat area pintu peti ais kc ubah sikit...
dulu kc letak segala rempah2 kat situ...
tapi husben kc cakap nanti rempah2 tuh kering...
so..kc keluarkan segala rempah tuh letak atas table top...

yang kisah table top pon nanti kc stori..hihihi..lama betol nak tnggu...
kat area paling bawah..kc letak botol2 sos refill sama macam dulu jugak...

Dapat mengemas walau sikit,,,
puas rasanya.........
Dah dulu ya..jumpe lagi xoxo..


L.O.V.E : Jumaat terakhir bekerja di tahun 2013.. Tahun 2014 Johor cuti umum pada hari Jumaat...terbaik laaahh boleh join mak pegi yasinan..huhuhu

Dec 24, 2013

RUMAH IDAMAN :: ruang belajar idaman untuk si manis

Salam semuanya..............

Hari nih cuti hari krismas...
duduk rumah sambil kemas of kos..
pas tuh layan kan si manis duduk tengok katun...lagiiii..
sambil2 update blog kesayangan...

Korang pernah ada idaman untuk ruang mana kat rumah??
Kalau kaki susun mesti ada punya kan??
sama la dengan kc...untuk orang yang duit nya bertingkek2 memang takde masalah nak buat mende2 tuh semua..tapi macam kita2 yang terpaksa tuggu simpanan cukup nak beli sesuatu tuh...simpan angan2 pon dan cukup indah rasanya..




sumber pakcik google :

lawa sangat kc rasa ruang belajar cam nih....
bukak untuk anaknya aje..kalau untuk kc pon rela kc duduk sini berjam2 sambil ngadap laptop kalau ruang nya kemain lawa lagi gini...
lagi2 part papan yang kaler biru corak2 chevron tuh...mak aii menawan betol rasanya..
n yet ianya simple jek...memang boleh sangat kita nak tiru...

Untuk bilik si manis myb kc boleh ubah pada warna pink purpple sebab dah terlanjur beli meja belajar kecik kaler shocking pink....pas tuh cat dinding kaler purpple...

Shelf tuh dah tau nak carik kat mana....yang tali mcm tali kat hotel untuk gantung baju dalam bilik air tuh mana nak cari ekkk..korang ada idea tak...atau pernah jumpe kat mana2 ada jual tak?? kalau ada idea beli orr buat camana kongsi dengan kc ya...tema kasih...

Yang dah ada setakat nih :
Meja pink
Kerusi pon pinjam kersi makan..hahaha
White board kecik...

So sikit2 jek kena beli untuk full fill kan bende nih...so mudah2 an kc berjaya buat..hihihihh...
Jumpe lagi ya..nanti dah siap kc kasi tunjuk dalam nih okeh...sayang korang semua...
xoxo


L.O.V.E : insyaallah boleh buat tuh....hehe :)

Dec 23, 2013

SI MANIS :: hari membantu mama

Salam semuanya............


Hari cuti sabtu ahad biasanya hari kc mengemas rumah secara total...
itu pon kalau tak bejalan la...mcm minggu lepas husban i duty so dok umah jek la
sambil lepak2 layan katun sampai lebam...

Chanel tv tak pyah cite ler..
asyik dia jek nak menang...
malas gaduh...kc baring sambil jap tido jap bangun..jap pejam jap celik....
sampai la petang...


Anak dara kc nih masuk 5 tahun tahun 2014 nih...
Sejak2 nih rajin beno dia mengemas nolong maknya konon...
dari sapu sampah sampai la mengemop lantai...
tapi paham2 la kalau budak yang nolong..kemain lama dan banyak beno berentinya..
jap2 mata ke lain..jap2 mata kelain...
Si manis paling suka membatu kat sink nih...basuh pinggan ke basuh botol ke...




Tengok sekarang abis jek susu si manis dah boleh tolong mama basuh botol sendiri...
tapi basuh sebijik botol..basahnya dari ujung rambut sampai hujung kaki....
Tak apa lah...kc biar jek dia belajar...
Esok2 boleh jadi mama punya kitchen helper...

OK dah boleh join Umie Sue 1st Giveaway 
ni adalah pertama kali dalam hidup join GA nih....
hahha..macam jakun pon hado gak!!
Tema kasih kat sue yg sudi buat GA nih...
OK dah dulu..nanti jumpe lagi..babai


Dec 16, 2013

RUMAH IDAMAN :: susunatur Laundry area

Salam semuanya..............

Ni ari nak share kawasan laundry plak...
Kesian untuk orang umah kecik macam kc nih..
umah kat dapo memang tak ada ruang langsung nak letak mesin basuh
nak letak kat belakang lagi la jauhhh..
bukak pintu belakang terus jalan tar...
umah kocik la katakan...

Alhamdulillah dapat gak merasa membeli rumah sendiri
jadik la walau kecik pon...
soo..untuk masalah rumah kecik kita tolak tepi...

KC ambik keputusan letak kat depan umah jek...area parking kete..ujung sekali sebelah tingkap depan..
memang tak mengganggu parking langsung sebab mesin basuh bukan la beso mana pong kan...




Tukang kc pasang plug dengan paip kat luar umah tuh...
Sebab mesin suto kan kena air direct gitu..
sarung la mesin tuh dengan sarung plastik yang ada jual kat kedai2 tuh..
Kat area luar umah kan..mana tau tempias ukan ke..apa ke..so terjaga la sikit mesin mak nih..
Untuk sarung nih harga dalam RM15 kc beli kat jusco.
Macam2 corak ada...



KC mintak husben pasangkan rak kat atas mesin tuh
untuk ruang simpan barang2 sabun dan sebagainya yang berpatutan.
Papan tuh free jek..sebenarnya itu rak dalam kitchen kabinet kc
KC Cabut than pasang kat sini.
Kaki aluminium tuh memang ada umah lama punya..
kc simpan dan pakai jek la time nih.



 Letak satu bekas untuk tali rapia...
sepit kain...
sabun dan refill sabun tuh..
beli sengan kawan opis yang 10liter tuh..tak abis2 sampai sekarang
Bau dia not bad la boleh tahan wangi...
tapi tak boleh blah kaler pink dia..kemain pekat lagi..
Jangan la korang tuang direct atas baju..
kompem kaler pink dia melekat ...
nak jimat katanya..hambik ko....



Korang nampak  kawasan yang kena petir merah tuh....
Tu tukang umah aku si Pardi la tuh la..aah tukang yang buat table top ahkak.... (entri)
Ada ke patut dia lupe nak simen kawasan tuh...
Dia dah sibuk buat projek umah orrang lain kat taman kc tuh..entah berapa rumah dia dapat lepas dia buat table top kc..

Pas tuh 2..3 hari lepas kc kol...no tak berjawab..tak dapat2 kol mamat nih...
rupanya....... Balik indon kawin ko..aje gila ko Pardi...
Siapkan la dulu simen umah aku nih baru kau balik kawin...apa pon tak leh la ko nih...
Dah umah kc gitu jek jadinya...

Husben dah bising2
Last2 kc soh dia p beli simen putih sendiri..
kang husben kc nak tolong simenkan sendiri...
Nanti kc kongsi stori menyimen tuh kat sini ekk..

Tunggu si Pardi..entah2 honeymoon kae Europe ke Bali ke mana tau kan
Entah zaman bila nak siap simen umah aku tuh...
Mentang2 dapat projek banyak kat Malaysia nih...wahahahah ko..

Untuk Pardi...
Selamat pengantin Baru la Yek...
dengan ucapan "bila ko nak simen umah aku tuh???" wakakakaka
Entah dia baca entah tak blog aku nih..tak masal jek....

OK la..jumpe lagi nanti..
terimalah perkongsian susunatur yang tek seberapanya nih...
Tema kasi sudi membac celoteh mak nenek nih...
Jumpe lagi okeh...bubbyeeeeee!!!!!!

Korang laundry area camana???
kongsi laaaaa...........


L.O.V.E : nak p holiday..tolong laaa!!!!

Dec 10, 2013

RUMAH IDAMAN :: Susunatur 5s Rak kasut

Salam semuanya..........

Cerita pasal 5s nih...
sepatutnya bukan dalam rumah jek kena 5s..
luar rumah kawasan parking kete.
kawasan laman rumah ..bunga2 an suma kena buat 5s..
baru seragam katako..

Lama dah gambar nih terperap dalam hp (ya..saya ambik gambo pakai hendpon jek)..kesian kan.....
ada gak niat nak p beli kamera yang proper sikit untuk ambik gambo..tp budget asyik kelaut jek..bio la..janji boleh ambik gambo sudeyyyy...

Ok ni  ari kc nak share pasal camana kc susunatur kasut2 yang menimbun kat umah tuh..
banyak pon yang dah kena campak dalam tong sampah...
yang tinggal semuanya memang yang ada dalam rak kasut nih jek la...

Maknanya..
kalau nak beli yang baru kena la buang yang sedia ada nih...
baru la tak melimpah ruah...
Kesimpulannya...
pakai kasut sampai jahanam baru beli baru...huhuhuh




Ada yg kc letak dalam kotak sebab jarang2 beno penggunaannya...
yang selalu pakai letak cam tuh saja...
takde la kemas mana pon..
tp kc ketak ikut katogeri..



Rak paling atas..dan rak kedua..
kasut kerja kc..senang sebab kc ambik tiap pagi tak payah bongkok2 sangat..
ya..dua tingkat saja..itu pon banyak yang dah kena lempar dah..
ni pon ada yang kc akan buang lagi sebab kulit dah terkopak2..semak mata den memandangnya..

KC label siap supaya senang nak carik an letak balik.
OK.sekali lagi kc tegaskan (eeerr tegas konon) kc label kan tuh bukan kc tak nampak apa benda yang kc letak dalam tuh...kang ada orang tanya..nape label bagai kan dan memang tau sah2 la situ kasut ko. nape nak label2 segala... bukan apa..tujuan melebel tuh..adalah bila kasut tuh kita dah gunakan dah keluarkan dari tempatnya..so nanti senang untuk kita merujuk nak letak di tempatnya semula...takde la letak sepah2 pas guna tuh... kan..kan... Lagi2 bila kat rumah ko sorang jek rajin mengemas...ur other half tuh tak berapa kan?? ahahahahaha..label nih ko tujukan khas la untuk dia tuh...wakakkaka... harap korang paham penjelasan mak nenek yang panjang lebar nih...

KC tak marah..
tp ada suara2 sumbang plak..tanya..ekelehhh cam tuh pon nak label..
ikut aku la umah aku..ko apehal..ahahahahaha




 Rak ke 3 : kasut si manis..sport shoes dia..selipar..kasut semua susun satu baris jek
Ada gak tumpang kotak sasut dengan sandal mama dia..
tumpang jap ekk sayang...
hihihi

Rak ke 4 : kasut sukan yang kadan2 bawak keluar..itu pon kalau angin baik bawak la jalan2..ahahha..maklum jek laaaa..

Tak ke 5 : Kaut KC lagi kasut jalan2 makan angin..itu pon kalau rajin nak sarung kasut..kalau tak pakai selipar jek la jawabnya. so duduk bawah tak pe..

Rak paling bawah : Kasut kerja husben i..dia paling jarang tukar2 kasut..selalu pakai kasut yang sama jek..so letak bawah sekali..huhuhu..



Ini secara keseluruhannya...
Perasan tak... pintu bawah belah kiri dah tertanggal...
kesian kan..beli rak kasut murah gitu la..
tapi husben kc dah betolkan..
dah pasang engsel baru..
Gembira tak terkata...
terimakasih hubster...

Dah dulu ekkk..
nanti kc sambung lagi..
Thanks 4 reading...



L.O.V.E : jangan tanya la nape aku label2 bagai...ikut suke mak laaa...

Dec 9, 2013

RUMAH IDAMAN :: bakul sampah baru

Salam semuanya.................

Hii...
Kc baru balik dari kursus kat KL minggu lepas..
baru siapkan fail kursus pendek..takut ko Nak kena surat tunjuk sebab sudah... Pfffff!! Panjang cerita..
KC ada dilema kat rumah pasal tong sampah yang tak berapa nak lawa dan tak berapa nak bernenan mata memandang..

APA?? korang tak baca lagi..kejam tau...hikhikhik
Meh baca sini (entry)

Time kursus tuh malam tak de apa aktiviti..so kaum mak2 kat kusus tuh..(ada la anak dara 2..3 orang) apa lagi berjengket la ke IKEA..harus ko...nak cari bukan la apa sangat pon..nak beli yang beso2 memang tak dapek la kan..sebab tumpang kete orang..

Kitaorang kursus kat Area Bangi.. Ujan time nak pegi tuh...so ada jem sana sikit sini sikit..tak berapa nak lama gak la...Sampai2 jek IKEA terus jalan2 tanpa menoleh kebelakang lagi..wakakakaka..tak menyabo katanya.







Esoknya...
Sampai jek umah....
letak2 barang..
cium anak dengan laki lebih kurang..
terus kerjakan tong sampah nih..
kc ambik dari kedai yang dah siap2 pasang..tak kosa mak nak pasang kat umah kang..ahahahah

Penggunaan still sama jek kena gantung dengan besi tuh..
cuma bezanya plastik duduk kat dalam bakul nih jek laaa..
tak de la nampak plastik sebijik2 kat dapor korang tuh...
Ada kemas sikit laaa...


Taraaaaaaaaa...
Pandangan jauh sikit..
KC masih gunakan penggantung kat pintu kitchen kabinet...
EHH..penggantung besi tuh mcm senget lak..sebenarnya rata dah kc letak..
pergghh..terus berselera nak buang sampah..
tapi still kena buang setiap hari sebab semut dan serangga kecik2 tuh kena jaga la jugak..
Tong sangkut nih tak ada penutup pon..

OK..dah dulu ek..
Nanti kc stori mori lagi..
Till then see u...


L.O.V.E : buat dengan ikhlas..hati jadi lebih tenang...Insyaallah..


Dec 2, 2013

RUMAH IDAMAN :: Susunatur sabun2 kat sinki

Salam semuanya.......


HI korang yang suka menyusun2 nih....
ni ari akak ada senang sikit...entry dah taip kat umah..ejas sikit2 jek..kat opis ada internet...Publish!!
Hihihih...

KC memang tak suka kawasan sinik berlendir2 dengan air semua tuh..
kalau rumah lama...kerja hari2 asyik kena lap sinki jek..tak larat la nak lap hari2 kadang2 ada gak kita time malas kan....Untuk rumah baru kc tak mo letak sabun2 yang menyebabkan lendir2 segala agai nih kat atas sink dah..kc beli rak besi tuh kat kedai RM2 (harganya more than 2 pon..nama jek kedai RM2..ceh!!) tapi bawah rm10 la....


Paksa....paksa okeh en husben sangkut kat atas sink..betol2 bawah grill tingkap dapur..
So supaya segala sabun dan alat mencuci dapur boleh di letakkan setempat.
Sembur nyamuk pon ado..so nak cari senang....
KC lebih suka jenis sabun Axion yang jenis celet2  gitu...kalau guna cecair kena sediakan mangkok air tuh..alamak...leceh betol...tak kuasa la nyah...



Itu la rupanya dari kejauhan....betol2 sebelah paip dapur tuh..
kat area bawah tuh boleh sangkut2 senduk ke apa ke..tapi kc tak suka plak sangkut2 senduk bagai..kc letakkan berus botol..

Sebelah sink 2 jangan harap la dia sentiasa kosong gitu kan..
kadang2 ( most of time) wakakakak ada letak bakul untuk letak mangkok2 yang maha banyak tuh lepas di cuci. keadaan kosong ni terjadi seminggu sekali jek kot. Time simpan mangkok kering dalam kitchen kabinet.. LoL..huhh..

Korang susun camana?? meh la kongsi....
Dah dulu ek...
nanti kc nak kongsi susun atur dalam kitchen kabinet mak yang tak berapa nak tersusun tuh..
nak mintak panduan rakan2 kasi susun nih nak kemaskan lagi kitchen kabinet ahkak yang cenonet tuh...

Jumpe lagi..
Tata


L.O.V.E : esok kursus 3 hari kat luar...tinggal si manis..sob..sob..sob..sedih tawww...

Dec 1, 2013

SI MANIS :: gelek2 hulahup....

Salam semuanya.....

Memang ari ahas semalama kc tak de mood betol nak mengemas..
badan tak berapa nak sihat..
bangun pon lambat...
so..lepak2 jek depan tv dengan si manis..
Layan channel 613 614 615 616
Ya Allah...boring betol rasa....

Apa jek sekatang nih katun kc tak tau..
cakap jek..semua ada dalam kepala...
takpe hari cuti adalah hari si manis bergembira..

Nah layankan video gelek dari busyuk masyam mc nih....




video
gelek...gelekkk...
nanti 8hb dis nih si manis ada konsert tadika dia...
kc teruja sangat nk tengk persembahan dia...
harap2 semua ok nanti..

thanks 4 watching..hihih
jumpe lain kali okeh...


L.O.V.E : hujan...................sejuk sangat..