Dec 31, 2012

Selamat tahun baru 2013

Salam semuanya......

rata2 time sekarang nih mmg ramai yang tengah kumpul ramai2 countdown tahun baru yang tak berapa minit jek lagi..Alhamdulillah diberi kesempatan oleh yang maha esa untuk menikmati tahun seterusnya..moga Allah mengurianakan kesihatan dan kegembiraan kepada kc..keluarga kc.si manis..sahabat2 yang sentiasa ada untk kc melabuhkan lelah ketika duka.....kc akan simpan semua kenangan 2012yang kadang kala hampir membuat kc tersungkur...segalanya kc akan simpan....

all the 2013 wishes...
to beloved husben.....




untuk si manis yang nak register sekolah tahun 2013 nih....gud luck sayang..



untuk mak,,sob..sob....


adik beradik pon hadoooo...hihihihih..gedik tauuu



L.O.V.E : mari main bunga apiiiii...sambil gelak beso tengok cite MAK MENGANDUNG LAGI kat astro....wakakakakakaka.....



Dec 25, 2012

Mama cica kat mana???

salam semuanya...

Astagfirullah hal azim.......ni betol2 lama kc tak menguruskan hal2 blog blog bagai nih...tak tau la kenapa...tak sampai la seruan untuk update di tambah dengan kerja2 opis yang tak abis2 nih...dengan audit MQA..walau kena sipi2 jek..tp tetap tempias gak....macam2 la..program itu la ini la..dan yang paling besar adalah penyakit M..hihihih


back 2 the story.....satu hari tuh si manis dengan kc duduk umah ujung minggu...kemas2 apa yg patut..ntah camana si manis datang kat kc tunjuk satu album lama....terus menangis beria2...



haaa....album bertunang ko...time stadi nih rajin ler kc mendeco2 album bagai nih...cuba suruh sekarang....jangan harap...maklum ler kawin time stadi..hihihihih



siap ada rama2 dengan love2 lagi ko..hehehe..pas tuh si manis terjerit2 "mama..cica mana nih...cica mana nih...nape mama gambar tak ajak cica...ahahahaha...." kc ketawa dan tak tau nak jawab apa....



menangis tak nak di pujuk..agak2 anak2 lain pon sama kot...tengok gambo kawin mak pak diaorang pon beguling2 nangis tanya mana depa....



L.O.V.E : i'm positif!!!!


Nov 25, 2012

always be my baby...

salam semuanya...




sayang....
teruslah tersenyum untukku....
kerana senyum dan tawamu bisa mengubat hati lukaku......
izinkan aku memelukmu sehingga akhir nafasku.....

Nov 18, 2012

Majlis Hari Lahir Si Manis

salam semuanya...........


Alhamdulillah.....6/11/2012 tu ari....
diberi kesempatan dan rezeki oleh yang  Maha Esa untuk membuat sambutan hari kelahiran si manis yang ke 3...tahun2 sudah mmg tak buat la sebab sibuk holiday jek...tahun nih rest untuk holiday sbb tak terasa xcited nak pegi sebab tiap tahun bejalan..so rehat sekejap cari feel baru..ahahahahaha...




Akceli masak2 tahun nih agak slow sikit coz buat time hari kerja jadi mr mama jek masak sorang...kt orang ambik keputusan oeder jek kat kedai sattle..dan menu pilihan mlm tuh adalah nasi ayam...makanan kegemaran untuk anak2...hubby masak la 1 menu iaitu sup tulang..the best la sup tulang dia..hihihih..(puji sket)..hehehehe...dan barang2 untuk sup tulang kitaorang shooping kat Mydin Mall Melaka...jimat belanja...




Dekat2 magrib baru ambik si manis dari umah pengasuh..balik2 terus siapkan dia dengan gaun barunya.....beli kat kedai area Tangkak sini jek..tapi baju2 kat kedai tuh sangat lawa2 dan berpatutan...Taadddaaaa..cantik tak saya???



 Kek pon kc beli dari SR jek...senang....



menu untuk mlm tuh....
Nasi ayam..sup tulang cecah roti prancis..Nugget...Wedges...Ayam Goreng dan ada la yang kecik2 tuh..goreng2 tuh...



tiup la lilin tuh kami anak beranak..tapi ko lupe nak angkat kotak bawah tuh...buruk sekali rupanya...hurrrmmmm..






dan..antara mereka2 yang menjayakan majlis malam itu..terima kasih kc dan suami ucapkan..insyaallah ada rezeki karang kita sambut lagi okehhhh...dan pada sape yang tak dapat datang tuh..sila berikan surat tujuk sebab dalam masa 14hari bekerja...wakakakakakak.....melawak jek okeh...



kad jemputan untus sahabat2 kc...sebagai pengganti diri...



L.O.V.E : terima kasih sekali lagi untuk sahabat2 dan opis mate kc yang datang.....



Nov 15, 2012

Hadiah Hari Jadi

salam semmuanya.......

rentetan dengan sambutan hari jadi si manis tu ari...kc sambung lagi pasal hadiah2 yang si manis dapat...terima kasih lagi sekali untuk kawan2 kc yang memberi hadiah yang sumanya si manis suka...sampai nak bawak2 tido semuanya,,,,














bangun2 pagi esoknya si manis terus terjah bilik sebelah tmpt  kc sorokkan hadiah2 nih semalam supaya biar dia tidur dulu mlm tuh....kalau tak sibuk nak bukak itu nak bukak ini..mata walhal dah nak terlelap sangat dah tuh...siap landing2 lagi tuh atas semua hadiah2 tuh...si manis bukak sendiri semua hadiah2 dia dan setiap kali nampak jek isi dia si manis akan cakap  " wahhhh..hebat lah mama hadiah nih" ahahahaha...kelako plak si manis xcited gitu,,,


L.O.V.E : terima kasih sekali lagi pada semua yang sudi menyerikan majlis kami....hanya Allah yang akan membalasnya...


alhamdulillah....

salam semuanya......


alhamdulillah dalam usia 3tahun si mania dah boleh hafal satu doa ringkas....mama bangga dengan awak sayang.......



video



Doa makan nih memang selalu kc baca time si manis nak start makan..pengasuh si manis pon selalu ingatkan dia baca doa nih...tak sangka pulak secepat nih dia tangkap. Alhamdulillah...kc selalu gak baca doa naik kenderaan doa tidur dan lain2 doa ringkas....tapi setakat nih belom lagi la..tangkap sikit2 jek lagi...satu2 la ek sayang....walaupon sebutan ada la pelat2 sikit..insyaallah kita betolkan siki2 ya sayang.....


TAHNIAH ANAK MANIS MAMA!!!!



L.O.V.E : Terima Kasih Allah.....

Nov 13, 2012

Oct 28, 2012

Selamat ulang tahun yang ke3 Nur Airis Qaleesya

salam semuanya...


28 Oktober 2012a
si manis kc...namanya Nur Airis Qaleesya binti Irawan Shah
menginjak usia 3tahun.....macam baru semalam kc melahorkan dia...alhamdulillah si manis membesar dengan sihat dan sangat menyenangkan...beruntung kc mendapat si manis sebagai hadiah yang tidak terhingga dari Allah..

hanya sambutak kecil untuk si manis...nanti kc update pasal makan2 yg kitaorg buat sambil tiup lilin nih....nih kc update pakai phone jek..ya rabbi susah..heheheh...

Ya Allah kau berikanlah anak ku ini kesihatan yang baik..dilindungi dari segala bahaya..sentiasa mendamaikan hati kedua ibu bapa dan mendapat keberkatan hidup sentiasa. aku bersyukur kau kurniakan hadiah terindah ini...kau biarkan la dia bersamaku sehingga akhir nafasku....



Oct 22, 2012

menjelang 3tahun umurnya....

 salam semuanya.....

sambil kc layan adam dan hawa kat tv..kelibat si manis keluar masuk bilik...boring gaknya layan katun tom n jerry kat bilik....kejap2 "mama tengok nih"..kejap2 "mama tengok nih"...menarik perhatian kc agaknya....abis adam hawa sekitar 10.30mlm..kc melangkah masuk bilik....






haaaa....tetiba my doter ambik anak patung yaya dia....then cakap.."mama cica nak bagi adik susu dulu......pas tu nak bagi dia isap jari macam cica"...hahahahaha..kc tergelak besar seraya menadah tangan pada yang maha esa....terima kasih Allah atas kebahagian ini....



L.O.V.E : mama sayang awak!!!!!!


Oct 18, 2012

PPK COURSE : Event Planning CSR Batch 1

Salam semuanya..........


Hiii..sekali lagi diberikan kesempatan oleh yang Esa untuk mencoretkan kegembiraan kc...hihih...enjoy reading uooosssllll....

29 Sept 2012 - 5 Oktober 2012 yang lepas..Alhamdulillah kc berpeluang join PPK course yang menjadi 1 of the requirement untuk orang-orang kerajaan nih naik pangkat...of kos la nak naik pangkat kan...coz bila naik pangkat naik gaji..lagipun..takkan la kitaorang nih nak stick in 1 position jek kan sepanjang hayat...no..no..no..sooo..kc grab the opportunity yang diberikan oleh pihak atasan than join kursus nih....



EVENT MANAGEMENT (CSR)
City Villa Jalan Chow Kit...tempat banyak boleh shopping kat depan2 hotel ko..ahahha..
First time masuk kelas nih series kc sangat tak paham kenapa we all kena duduk kursus nih since warga Kolej nih kan dah biasa buat event apatah lagi CSR project nih.....Bila dah masuk baru la lama2 kitaorang mula faham bahawa banyak rupanya benda yang kita selalu buat tapi sebenarnya ianya boleh di buat dengan lebih betol lagi.




Dalam kursus nih kitaorang dibahagikan dalam kumpulan...yang barisan belakang tuh kiri : iman sebelahdia Tuan Syed..dua2 dari Kolej Bandar Darul Aman Jitra...yang ayu2 kat depan tuh tudung merah dari kanan..my old friend Norja dari JPKK. Dia sebenarnya yang manage kc untuk join CSR group 1 nih..sepatutnya kc join group 2...yang tengah tuh also from JPKK dah PRO Ketua Pengarah lagi ko...hihihi....sangat best berada dalam group nih..walau kami nih agak rilex jek buat..tapi semua bersengat rupanya...hihih..
 
 
 

kursus yang dikendalikan sepenuhnya oleh B ARTISTIC 1 of event management yang terkemuka kat Mesia nih...banyak event2 besar yang pernah diaorang handle...segala maklumat n ilmu yang diaorang bagi ternyata memang takde tertulis dalam mana2 buku..so kitaorang grab sebanyak mungkin....thanks untuk uooollssss...pas tuh Zee n Edie sangat sempoi langsung tak de stress during this course..



eeeiiii...kasut??? hahaha..saja jek selingan..kc terpaksa beli kasut flat nih untuk kursus nih sebeb sebelum pegi kursus nih kaki kc terseliuh plak..dah tak boleh nak pakai my lovelu wedges tuh...harapan nak melaram..ahahahaha...



hmmm..tuan tanah nak tumpang lalu..hahahah..





haaa..tengok nih...ni la rupa asignment yang dibelaklan oleh tenaga pengajar untuk kitaorang....nasib group kitaorang ada si Suria tuh..dia la yang memperkelanalkan dengan satu lagi method of presentation iaitu guna Prezi..memang sangat comel la..dalam tugasan nih..kitaorang olok2 jadi satu event kampeni yang nak mohon sumbangan dari syarikat beso2 nih...1.5mil lagi ko..tak main ratus2 ribu nih..ahahahah....so..buat la kertas kerja kononnya....the best part is..kumpulan RED VELVET (kitaorang punya nama kempeni ler)..jadi juara untuk pertandingan hari tuh..the best group presenter ler kiranya....



dan dapat hadiah ko dari urusetia...thanks B Artistic......sangat2 menghargai cenderamata dari korang.....setiap ahli dalam group kitaorang dapat cenderamata nih....best kan???




kenapa kc masukkan gambar mamat iman nih...sebab dia adalah the best presenter untuk hari tuh..and kc juga di calonkan antara 5 presenter terbaik..tapi iman yang menang..memang patut pon..keterangan yang keluar dari mulut dia sangat meyakinkan...hihihi..tahniah geng....




posing hari last dari group kami.....akan rindu uuoollsss....
 
 
 
L.O.V.E : pengalaman yang tak dapat dibeli oleh wang....itu lebih penting!!!

Oct 17, 2012

S.Y.M.P

salam semuanya.....


sunyi petang nih...hujan seperti memahami hati kc...hubby out for work belom balik lagi...Jam dah menunjukkan 6.45petang..kc pon belom ambik anak lagi...huaaaa...tak biasa looorrrr..selalunya time2 nih ada jek budak musyuk tuh dengan kc...duduk berdempek bawah ketiak tengok katun sama2...walau katun tuh dah berpuluh2 kali main kat tv...



haa..tengok ler...mak budak nih sibuk dok join team badminton Pasukan KKL (Kolej Komuniti Ledang)  lama dah kc join team nih..so kalau ada perlawanan yang memerlukan khidmat pemain wanita..kc la yang salah sorang akan di panggil. Menang??? memang jarang2 sekali..bukan hebat pon sekadar memenuhkan corum jek..hahahahaha..dengan tak ada langsung training dan berbekalkan kepandaian semulajadi kitaorang main..ahahah...gasakkkk pas tuh balik kompem kejang2 kaki semua...nasib ler..dan yang paling tak sangka kali nih punya game di buat waktu malam pulak....biasanya sabtu ahad ke..siang2 ke..pagi2 ke.....


dan yang paling sedih ialah meninggalkan mucuk nih kt rumah pengasuh...kang lepas game dala kol 11malam baru ambik...kesian pengasuh mengadap anak kita siang smp ke malam.....selalunya kc memang sangat jarang tinggal anak waktu malam kat pengasuh..sebab waktu malam la pengasuh nak rehat sama..tau la menjaga budak baru nak beso nih betapa punye penat.....seb baik pengasuh kc sangat bertimbang rasa..tema kasih cik kintan...hihihihih

KC rasa nih jek la sumbangan yang dapat kc bagi kat institusi...join aktiviti yang mana boleh untuk bagi sokongan pada aktiviti jabatan... kalau nak bagi yang gren2 memang entah bila lah....



L.O.V.E : mama harap si manis paham...eeehhh lupe plak..gambo tuh si manis kantoi korek idung...mesti tiru perangai babah dia...ahahahahahahahahah...ampun banggggg!!!


Oct 9, 2012

BADAI....Adam dan Hawa

salam semuanya.....

Alhamdulillah diberi kesempatan oleh yang Maha Esa untuk bernafas sekaligus menulis di ruangan kesayangan kc nih..dada untuk meluahkan isi hati,,kegembiraan (mostly) dan segala kenangan yang akan kc bawa hingga ke mati....

Satu malaya rasa kc terhanyut dengan fenomena Adan dan Hawa nih...sama la dengan kc pon..gila ko cite nih..pandai tol penerbit dengan geng2 production nih ambik pelakon Aaron tuh sebagai hero..halamakkkkk..walaupon kalah dengan Zizan time anugerah Blockbuster tun..never mind la bro..i tetap sokong u..cume i lupe nak undi u...ahahahaha..boleh gitu???



Tiap malam kol 10 Monday - Thursday mesti cepat2 cop remote..nasib la hubby nak tengok bola ke..anak nak tengok katuh ke...kc nak jugak tengok...hubby kc selalu mengalah...record dia punya rancangan since my house ada Astro PVR tuh...nasib...anak kc dah siap2 pasang DVD katun dalam bilik..selamat gak...ala..30min jek pon story tuh...



actually kc dah pon siap2 baca story book kisah nih...kc pinjam dari my sister yang gila buku tuh...pinjam tanpa interest okeh..setakat nih jalan cerita buku dan tv masih sama.. in fact part yang kecik2 contoh macam yang diaorang jumpe kat mekah tuh...kasut Ain Hawani dan Adam bertindih tuh..dalam buku pon ada cerita...Basically kc dah tau dah jalan cerita keseluruhan..tp nak tau gak sampai ending dia tuh betol ke sama cam buku...


Dah..tu aje nak cite pasal my new interested iaitu tengok tv cite nih...kalau i ada beby lagi of kos nak letak nama ADAM MUKHRIZ atau AIN HAWANI...sweet betol....boleh ke yang???? hahahah....pas tuh nak beli bear besar macam cik Ted tuh...


L.O.V.E : minat tek bererti sayang...sayang tak bererti cinta....kerana cinta aku hanya untukmu...100% true!!


Oct 8, 2012

benda AJAIB di rumah....

salam semuanya.....

pertamanya meh la kita sama2 hembus2 dan sapu2 abuk dan sarang labah2 sikit kat skrin masing2..nampak tak bersawang nih......ahahahah..haddooiiyaiii macam2 perkara yang terjadi sepanjang kc meninggalkan seketika blog kesayangan nih...aktiviti kolej la...aktiviti sendiri la..malas la.. kursus la...macam2 hal nak di uruskan...tapi Alhamdulillah kc berjaya manage nak direct satu lagi entri bahagia untuk diri kc nih....

Apadia...?? of kos la pembantu yang maha hebat nih.....
taraaaa.....
.
.
.
.
.
bukan orang gaji atau orang ketiga.nehi..nehi....tapi pembantu untuk memasak yang maha hebat.....DOUBLE GRILL PAN dari VANTAGE lagi uuoolllssss.....mmg banyak kat pasaran grill pan cam gini..tp kc bekenan lak kat brand Vantage nih....lagipon since my sister kan dealer Vantage nih..order jek ler dengan dia...bayar 2x..ahahahahahahahaha jimat belanja....grill pan nih sangat cantik..sebab tulisan VANTAGE atas tuh bukan cop ke apa..tapi ukiran...kan..best betol...rasa macam cantik jek bila letak kat dapur baru i nanti...ahakssss...




kenape pilih grill pan nih?? almaklum la..zaman nih banyak penyakit datang dari makanan...so apa salahnya selang2 seli masakan kita yang selelu kita masak menggunakan kaedah goreng la...gulai la..gantikan dengan kaedah memanggang....kc pon sebenarnya tak cuba lagi grill pan nih..tp cam biasa ler,,yang akan cuba of kos la my soul mate..nanti kc akan uplod kan cerita2 masak nih kat http://dapurtokwan.blogspot.com/ lama gak blog tuh terabai..since tukang tulisnya banyak  keje..ahahahah...sudahla ko kc...

fungsi grill pan nih sama jek macam pemanggang2 lain...udang, sotong, ikan, ayam...semua la..bahkan masak sayur pon boleh...kentang apa lagi u name it..semua boleh..campak jek dalam tuh...kasi perisa...gaul2 panggang...then makan..insyaallah..dah try kang kc bagi tau awak2 semua okeh....



L.O.V.E : Semoga kc akan rajin memasak...ahahahah..stay tune jumpe lagi next entry...lurve u!!!!


Sep 24, 2012

Sayang...

salam semuanya...


satu hari...anak dengan mak bersembang2...


mama : sayang...mama nak kursus tau minggu depan....
si manis : pegi mana mama???
mama : kursus sayang,,kerja lah......sayang duduk kampung dengan nenek ya....nanti babah antar sayang balik kg....
si manis : alaaa....cica nak ikot mama.....
mama : tak boleh la sayang...mama kerja sayang.....sayang duduk kg eaaaaa....
si manis : ala...mama tak sayang cica eeeaaaa..sbb tu mama tinggal cica...
mama : ....*&%...(terdiam sambil tersenyum)
babah : hahahahahahahaha...(motif ketawa tidak diketahui...





L.O.V.E : satu saat pon mama tak pernah berhenti sayang kamu......


Sep 18, 2012

SELAMAT PENGANTIN BARU IKA & TAUFIK (majlis belah perempuan & lelaki)

salam semunanya....

1 September 2012
kali nih kc nak kongsi sikit2 pic kawin my brother time bertandang dan time majlis kat umah kitaorang....sikit2 jek ler..kang pengantin takde mende lak nak kongsi kat blog diaorang.....ahahahaha....


cantik warna yang pihak pempuan pilih..baju lelaki adalah dari PeSONa PENGANTIN Pontian boleh tengok kat fb diaorang kc dah bagi link dah...dan baju bridenya tempah sendiri dan dia tambah manik2 sendiri uolllsss...gila kretif  ... pink n beby blue....suwit sangat ko...kc sangat suka bab pelamin tuh..so moden dan sangat style...sangat simple kan.....ooowwwccchhh..rasa nak besanding lagi...jom bang!!!!...ahahahahaha


dan makan berdamai kata orang Johor...makan sangat banyak dan sangat sedap...tukang masak untuk tetamu bagi majlis kawin nih pon sedara mara dekat kc jugak...


2 September 2012


dan ni la pelamin belah kc..kc pon sangat suka dan pelamin nih sangat besarrrrr....muat la semua sedara mara bergambar...sekali lagi kc beri kepercayaan pada PESONA PENGANTIN PONTIAN untuk uruskan bab hiasan pelamin dan meja makan berdamai...oleh kerana kampung bride dan groom nih sebelah2 jek pon....kita org pilih untuk guna perkhidmatan pelamin dari kampeni yang sama jek...klik kat nama atas tuh untuk view pelamin dia orang yang cantik2 lagi....



pelamin yang agak pastel warnanya kc sulam pilih dengan baju shoking pink nih...sangat naik..lebih2 lagi yang pakai tuh orangnya tinggi lampai dan kurus...sangat cantik..thanks untuk kak bed dari pesona pengantin sekali lagi untuk baju yang maha gojes...hihihih..kalau ada button like kc nak like 100kali untuk baju nih..hihih.....sampai pejam2 mata mengambik gambo...ahahahaha..

setakat nih dulu cerita majlis kawin my little brother.....harap ika dapat menerima ufik seadanya...dia mmg manja sebenarnya...wakakakaka..pandai2 menjalani kehidupan berumah tangga...kalau ada dia wat jahat kat ika..ika bagi tau kitaorang okeh..kang kitaorg hempuk jek dia nih...ahahahha....


L.O.V.E : alhmdulillah siap gak entri kawin nih...aku lak yang sibuk...wakakakaka....biasa! kakak cinta kannnn......:)