Jan 15, 2014

RESEPI :: ayam kicap sos manis

Salam semuanya..............


sekarang nih si manis dah pandai mintak2 makan macam2...
so kc kat opis kadang time tak de wat mende sibuk cari resepi yang anak2 boleh dan suka makan,,
kat sini kc nak kongsi resepi yang insyaallah anak2 akan suka sebab si manis kc pon suka makan...




eeeii..mangkok comot...

nama resepi : AYAM KICAP SOS MANIS


Bahan2 :
Isi ayam yang di potong kecik (3 orang makan)
Kicap (guna yang brand ABC sos manis) 2 sudu makan
Bawang merah (dimayang)
Bawang kecik (di mayang)
Bawang putih (di Mayang)
Halia sikit jek (ketuk)
Sos cili 1 sudu makan.. (banyak2 kang takut pedas)
Sos tomato 3 sudu makan
Stok ayam meggi (jenis cecair dalam botol)
Bahan Perasa


Cara2:
1. Tumis bawang merah, bawang kecik, bawang putih dan hali yang telah di mayang.
2. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap ABC ke dalam tumisan tadi.
3. Bancuh stok ayam meggi dengan suku cawan air untuk buat kuah dan masukkan dalam tumisan tadi.
4. Masukkan ayam dan gaulkan.
5. Tunggu hingga ayam masak.
5. Masukkan bahan perasa gaul sehingga sebati.
6. Siap untuk di hidangkan..



Selamat mencuba ya..
insyaallah bil masak dengan sepenuh kasih sayang hasilnya akan sangat memberangsangkan...
Dah dulu ek..nanti2 kc kongsi lagi..
xoxo


L.O.V.E : cari lagi resepi senang2...huhu kalau korang ada resepi untuk anak2 kongsi link dengan kc okeh..


4 comments:

  1. kicap saus ABC ni mmg peberet JR..kalau x kontrol seminggu leh habis satu botol...akak suker buat ayam masak kicap buh kentang, tomato dan lobak cikit..dah hantu sayur,,dlm masak kicap pun mesti bubuh..

    akak pun dah terjebak dalam susunatur ni..dulu memang susun, tapi x teratur...teratur tapi x tersusun..hahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ina.....apa lagi up la stori pasal susun atur..kasi link akak kat blog kita...itu ari susun punya susun ilang terus add blog akak....heheheh

      Delete

Terima kasih ler...sebab komen... :) jangan segan2 singgah ler selalu yek...tq bebeh....