Jun 8, 2012

DIY tudung ala2 aidijuma...ahaks....

salam semuanya...

Ingat bidalan dulu2.."yang lama jangan dibuang"...
untuk menyokong pernyataan diatas....kc dengan bangganya menggunakan barangan yang kc rasa dah macam nak lempo jek dan jadikan ianya berwajah baru..hihihih...

Pertamnya terima kasih yang tak terhinggan pada Aidijuma sebab secara tak langsung bagi KC idea yang maha hebat nih,,,penah tengok tudung2 yang tepi2 dia ada polkadot...corak2..bunga2 ros..penah tak?? penah tak?? anggap ler penah kan....ada cerita tv3 si rita rudaini pakai tuh..kc lupe cerita apa....berapa harga dia??? KC agak dalam RM30 dan keatas bergantung pada jenis tudung dan reben yang kat tepi tuh....ada yang kc jumpe guna reben yang ada bunga ros timbul2 tuh mencecah smp RM55...


asalnya..ianya adalah sehelai tudung bawal empat segi yang dah mula nak buruk, tepi tudung nih kosong sahaja dan no tone..boring!!! hihihih...tapi atas idea2 kat internet dan dengan bantuan seorang member opis...kita orang make over tudung nih jadi baru sikit...hihih..kakak nih yang menjahit sebenarnya..kakak chinta dimana??? tolong bagi sokongan moral jek dengan ukang beli reben....hahahaha



taraaa.....tudung yang siap dijahit dengan reben yang boleh didapati kat kedai2 bunga berdekatan anda....akceli kalau korang nak beli reben nih...boleh beli sekitar 2m suku....untuk tudung bawal bidang 45... tapi untuk keselamatan beli ler 2m setengah.... untuk percubaan pertama kira jadi ler kan....

Kalau nak beli tudung gini kat kedai2 dalam rm30 rasanya...tapi dengan buat sendiri..tak habis pon RM20..cuma dengan sedikit kreativiti dan kerajinan...Tudung = RM10 atau kurang...Reben = RM 2.00semeter x 2.5m = RM5 (bergantung dengan jenis reben ya..klu jenis yang mahal..akan melibatkan kos meningkat juga..) dan last sekali sedikit tenaga....TOTAL COST = RM15..jimat kan???



L.O.V.E  :  selamat mencuba....

2 comments:

  1. hahahaah...jahit pun gigil...nasib ler..hahahaha

    ReplyDelete

Terima kasih ler...sebab komen... :) jangan segan2 singgah ler selalu yek...tq bebeh....