Jan 24, 2011

kek coklat makcik ngah...

salam blogger...

aku nak kongsi dengan uolssss semua cara paling simpel untuk buat kek coklat yang rasanya tak kurang hebatnya..apatah lagi bila diadun dengan penuh kasih sayang..ahahaha..
aku namakan kek nih kek coklat kukus a.k.a kek kasih sayang...boleh gitu?? gasak aku ler..kek aku huat..ahahah


 pertama2 sekali of kos la kena keluar resepi zaman berzaman aku nih...resepi ni aku warisi dari opah..iaitu adik2 beradik nenek aku..memang senang..siap opah klu buat kek pakai genggam jek tepung tuh..tapi masih sedap jugak..tapi pada peringkat beginer cam haku nih..tak leh ler kan..kang keras macam batu lak...

resepinye :
1. 6 biji telur (apa2 brand pon takpe)
2. 400gm gula (kisar gula smp halus)
3. 200gm susu (tepaksa timbang gak sbb resepinye datang macam tuh..aku pon tak tau..i folooo aje)
4. 400gm tepung
5. 100gm koko
6. 400gm air (pon kena timbang jugak..jangan melawan..nanti tok guru marah..ahahah)
7. 200gm minyak masak (pon kena timbang gaks)
8. sedikit serbuk bikabonat (aku tak tau fungsi apa..tok guru cakap letak..aku hentam jek ler)
9. Overlate (pon tak tau mende apa..yang kaler kuning2 cam krim tuh..bubuh jek ler..cari kat kedai kek)



ni la bahan2 untuk membuat kek coklat kukus kasih sayang ye tuan2 dan puan2...


dah semestinya alat bantuan tuk hari tuh..klu takde timbang tuh naya la kek aku tu ari...kepada penyemposer alat adunan kek tersebut terima kasih diucapkan...


first2..korang ayak la tepung tuh...bagi ayak elok2 dan ngam2 jek ler 400gm...untuk sekali adunan..klu korang nak buat lebih tuk sedara mara ke jiran2 ke dialu2 kan..


gula korang timbang ler 400gm jugak...klu nak manis ko tambah la sikit2,,,ikut kesukaan..pas timbang blander ler kasi halus..


untuk langkah drastik seterusnya..korang pukul la telur dampai naik putih..campor jek telo kuning dan putihnyer tuh...masukkan gula yang telah di kisar tadi...masukkan air, tepung dan minyak masak tuh dan susu bagai tuh...adun smp sebati ye....adun secara berperingkat2 ler..masukkan semua bahan sedikit demi sedikit...


 seterusnya korang ambik la coklat tadi..masukkan dan adun pelahan2...masukkan ovelate dengan serbuk bikabonat sikit sudah....janji ada la kiranya...


setelah selesai semua bahan diadun bersama dan kompem puas hati dengan adunan tersebut..dah tuh korang masukkan la dalam bekas macam di atas nun..


didihkan air dalam kukusan tersebut...bila dah mendidih korang masukkan la adunan kek tadi kr dalam kusus nih..masak selama 1jam 30minit..(sila abaikan dapur yang serabai itu..ahahahah)


taraaa....inilah hasilnya...korang sajikan la untuk orang tersayang..walau rasa tak la sedap mana pong tapi untuk sajian sekeluarga sesekali mengubah selera apa salahnya...


L.O.V.E : kalau ada yang lebih pakar dalam bidang buat2 kek nih..maafkan la kesalahan aku atas tulisan ini..ni cuma resepi keluarga...untuk makan sendiri...sedap tak sedap...aku makan sendiri..hehehehehe....serieslii aku mmg tak pakar dalam bidang nih..tapi time hubby makan dia cakap "sayang esok boleh buatkan lagi?? "....itu sudah cukup puas hati..




7 comments:

  1. kak chah.. nak sikit.... lapaq nih... sob3~

    ReplyDelete
  2. CCE meh la sini kak cah tolong buatkan untuk CCE...

    ReplyDelete
  3. gile beb..... zariasya membuat kek.... simpan skit utk aku ye... hehehehe....

    ReplyDelete
  4. gud job.... kdg2 i try gak.... tp, prefer bli yg dah siap bancuh(kat kedai kek de jual).. hehehehe... kalo x, bantat la, keras ler.... mcm2 jd... hehehhe... i like... nnt nak try la resipi u nih

    ReplyDelete
  5. harz : ahahaha..simpan banyak pon takpe..

    mulan : ye ke? tak tau lak ada jual yang dah siap bancuh..klu ada lagi senang..hehehe..tak payah susah2 timbang ler ap ler..try ler senang jek nih..klu nak tambah sisit2 susu ke gula ke pon takpe..

    ReplyDelete
  6. angah, cam sedap je.
    nk amek resipi ini boleh? hehe
    nk try. =)

    ReplyDelete
  7. ika : ambik jek la yang oiii....mmg nak soh suma org try...nanti dah siap bagi kitaorang makan k...

    ReplyDelete

Terima kasih ler...sebab komen... :) jangan segan2 singgah ler selalu yek...tq bebeh....