Oct 25, 2011

resepi mudah : JELLY KELAPA

Salam Bloger..

yuhuuuuu............
lama dah rasanya membiarkan ruang nih kosong....
takpe3x ni ari kc nak kongsi satu lagi resepi mudah yang kc sebenonya dapat dari sorang opis mate..Alhamdulillah diberi kesempatan kesihatan (walau batuk2 sikit) untuk mencube resepi JeLLY KELAPA nih....


moh la kc tunjuk bahan2 yang diperlukan....



pertamanya : harus la ada kelapa...sebaik2nya ambik la kelapa muda supaya degan/isnya nanti lembut dimakan oleh semua lapisan usia..hehehehe, klu dah tak de tuh..kelapa dewasa pon boleh la....kita gunakan air kelapa dan isinya sekali okeh...mintak la suami2 atau orang yang lebih berpengalaman untuk belah kelapa tu weh..kang tak pasal2 terbelah benda lain lak.... hati2 ye suma....


seterusnya :
1 : Serbuk jeli kelapa akceli kat belakang bungkusan tuh pon ada direction camana nak buat tuh..komplit suma caranya..
2. Timbang gula sebanyak 200gm. Atau klu orang takde timbang satu cawan sudaaa....
3. Degan / isi kelapa yang dah siap di racik kecik2.
4. Ofkos la air masak + air kelapa = 3000ml..tapi kc tambah sikit air jadi 3500ml sebab nak kasi jeli nih lembut sikit.


CARA-CARA MEMBUATNYA


*rujuk nombor pada gambar

1. Masukkan air + air kelap = 3500ml tadi disertakan dengan gula 200gm
2. Masukkan serbuk jeli kelapa
3. Masukkan isi kelapa
4. Tunggu sehingga mendidih

Padamkan api setelah mendidih


tunggu la jeli tuh sejuk sikit, kang melecet lak jari jemari korang yang lembut tuh. Masukkan dalam container comel2 cam tuh ke supaya senang korang nak bagi kat rakan2 seopis. Pas tnggu jeli tuh sejuk sikit masukkan la dalam peti ais. Tunggu la sampai jeli korang tuh menjadi.

Senang kan??? saja jek kasi gambar2 bagi gempak sikit..walhal nak buat senang yang amat.. SELAMAT MENCUBA KAWAN2...


L.O.V.E : hubby dah tempah untuk bawak g keje jamu kawan2...tengok ler bila2 lapang kang...hihihi

No comments:

Post a Comment

Terima kasih ler...sebab komen... :) jangan segan2 singgah ler selalu yek...tq bebeh....