salam blogger......
tengok tajuk...terliur tak??? hehehee...maklumla bebulan posa nih apa lagi kita nak tulis yek selain makan2...
ni ari KC nak kongsi dengan you orang suma resepi yang kc rasa senang untuk di buat bahan2 murah..dan lagi edap rasanya...maklum la tekak jawa macam kc nih, campak la kemana gak..nak jugak makanan yang ada unsur2 kejawaan tuh...
KC teringin nak kongsi resepi nih sebab resepi yang kc dapat dari sebuah buku masakan terbitan PTS nih, salah satu menu ringkas untuk buka atau sahur..
jom cekedaut bahan2 yang diperlukan...resepi kali nih kc buat untuk 2-3 orang makan..
1. 3 biji ubi kentang (potong dadu)
2. 2 keping tempe (potong dadu)
3. 1 peket kecik suun (direndam)
4. 2 keping fucuk (direndam) * fucuk atau nama lainnya adalah tahu kering
5. 2 labu bawang besar * bawang besar, bawang putih halia cili (hiris)
6. 5 Ulas bawang putih
7. 1 inci halia
8. 4 biji cili hijau
9. 3 biji cili merah
10.1 papan petai (hiris 2)
11. Air asam jawa
12. garam dan gua secukup rasa
13. Kicap manis
14. Minyak masak (untuk menggoreng)
Cara2 memasak.
1. Panaskan minyak, goreng kentang, tempe, dan fucuk hingga garing (angkat dan toskan)
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan hijau sehingga naik baunye...
3. Masukkan semua bahan yang telah digoreng tadi bersama petai dan gaulkan sehingga sebati (jika yang tak suka petai, tak payah bubuh pon takpe gak)
4. Kecik kan api, masukkan air asam jawa (jangan banyak sangat sebab untuk kasi rasa dia masam2 sikit jek) gaul selama 2 minit..
5. Masukkan suun yang telah direnda tadi dan gaulkan sebati
6. Masukkan kicap manis, gula dan garam secukup rasa....
Sedia untuk dihidangkan.....
taraaaaaaaaaaaaaa....ni la etelah kc sendiri menuba resepi mudah nih, yang bestnye si manis cakap.."mama dap..mama dap" kembang kuncup hati seorang mama bila anaknye puji2 cam tuh...aaauuuuuu...
L.O.V.E : kadang2 jek masak bila ada mood....heheheh
No comments:
Post a Comment
Terima kasih ler...sebab komen... :) jangan segan2 singgah ler selalu yek...tq bebeh....